AKTUELNO

On je bio zadužen i za nabavku i održavanje kriptovanih telefona sa Skaj aplikacijom.

Srđan Lalić (36), jedan od najbližih saradnika Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i pripadnik ovog kriminalnog klana, sklopio je sporazum sa Tužilastvom za organizovani kriminal da za kaznu od 18 godina zatvora svedoči o svim zločinima klana.

Očekuje se da će svojim izjavama pomoći da se reše i mnogi, za sada, nerešeni slučajevi surovih ubistava.

On je januara ove godine već pokušao da dobije povlašćeni status i spase se najstrože kazne, ali u tome nije uspeo. Bez obzira na to što je opisao sve zločine kriminalne grupe, u kojima je i sam učestvovao, i detaljno pružio podatke o njihovom funkcionisanju, njegov zahtev da se domogne pozicije svedoka-okrivljenog je odbijen.

Okrivljeni Lalić je od samog početka slao signale da je spreman na saradnju sa policijom i tužilaštvom. Posle hapšenja, početkom februara prošle godine, u prvom trenutku je odbijao da odgovara na pitanja, ali čim su stigli prvi dokazi, dobavljeni preko zaštićene aplikacije "Skaj", odlučio je da progovori.

On je naveo da je sve radio po nalozima Belivuka i Miljkovića i da nije smeo da im se suprotstavi, jer ih se plašio. Detaljno je opisao hijerarhiju i ko je šta radio, kako se ponašao, ko je naređivao i smišljao monstruoznosti. Ispričao je i razloge otmica i brutalnih likvidacija. Govorio je i o saradnicima iz policije, ali i drugih državnih organa.

Foto: Tanjug/Rade Prelić, MUP Srbije, E-Stock/Miloš Rafailović

On na optužnici protiv krimi klana, koja broji tridesetak imena, zauzima visoko peto mesto.

Navodi se da je završio IT fakultet, a tokom ispitivanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal, kao i u MUP Srbije, naveo je da je nezaposlen, ali da trguje bitkoinima na berzi i da mesečno zarađuje oko 1.300 evra. Do sada nije bio osuđivan.

- Lalić se tereti da je počinio krivična dela udruživanje, pet teških ubistava, otmicu i nelegalno držanje oružja - istakao je izvor blizak istrazi.

Istragom je utvrđeno, zahvaljujući dokazima koji su prikupljeni, posebno na osnovu fotografija koje su preuzete sa aplikacije "Skaj", da je Lalić učestvovao u ubistvima Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Zdravka Radojevića, Lazara Vukićevića, Gorana Veličkovića Goksija i Nikole Mitića. On je, takođe, u ovoj kriminalnoj grupi bio zadužen i za nabavku i održavanje kriptovanih telefona sa pomenutom aplikacijom.

Foto: TV Pink Printscreen, Tanjug/Rade Prelić

Bez obzira na sva zlodela za koja se sumnja da ih je počinio, javnost je zgrozila fotografija koja je "skinuta" sa aplikacije "Skaj". Na njoj se vide Veljko Belivuk, Lalić i izmrcvarena žrtva. Lalićev osmeh nikoga nije ostavio ravnodušnim.

U optužnici se navodi da su pripadnici grupe Belivuka i Miljkovića, žrtve kidnapovali, a potom ih prebacivali u "klanicu", kako su zvali kuću smrti u Ritopeku, gde su ubijani ljudi. Žrtve su klali i davili, ali i usmrćivali udarcima u glavu.

Osumnjičen za šesto ubistvo

Mučili žrtvu u kući strave u Ritopeku, pa je zaklali Srđan Lalić se našao i na krivičnoj prijavi za otmicu i ubistvo Nikole Mitića (33). To je šesta žrtva za čiju smrt su prikupljeni dokazi. On je otet na Dedinju, ispred ambasade SAD, a potom prebačen u prostorije ove kriminalne grupe na stadionu u Humskoj, gde su ga mučili. Kako tvrdi tužilac, pored fizičkog maltretiranja Mitića, Lalić se pozabavio i brisanjem video-zapisa sa stadiona, na kojima je bio zabeležen ulazak žrtve u njihovu "bazu". Belivuk i Miljković su, zatim, doneli odluku da se pretučeni Mitić prebaci u vikendicu u Ritopeku i tamo ubije. Okrivljeni Miloš Budimir, Lalić i Dejan Tešić odvezli su žrtvu u Ritopek. - Na osnovu uputstava i naredbi Belivuka i Miljkovića, koje su slali preko "Skaja", Mitiću su najpre, u njihovoj "klanici", kako su nazivali skrivenu prostoriju u garaži, odsekli prst na nozi, potom su ga davili, a na kraju zaklali.

Autor: