AKTUELNO

Utvrđuje se da li je Belivukov koljač Srđan Lalić objekat u naselju Perast, gde je cena kvadrata oko 5.000 evra, kupio za sebe ili za potrebe kriminalne grupe koja je blisko sarađivala s kotorskim kavačkim klanom.

Srđan Lalić (37), visokopozicionirani pripadnik klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji je odlučio da sklopi nagodbu s Tužilaštvom za organizovani kriminal i u zamenu za 18 godina zatvora ispriča sve što zna o zločinima u kojima je učestvovao, ali i onima koji su zvanično još uvek nerešeni, pred hapšenje u februaru 2021. kupio je stambenu zgradu u Kotoru! Osim vredne nekretnine u naselju Perast, kako Kurir saznaje, Lalić je krajem 2020. kupio i stan i lokal u Beogradu!

Tri vredne nekretnine

- Iako je na saslušanju izjavio da nije zaposlen i da se bavi rudarenjem kriptovaluta, od čega mesečno zarađuje oko 1.300 evra, ovaj IT stručnjak, koji je bio jedan od najsurovijih ubica klana Veljka Belivuka, nekoliko meseci pred hapšenje, kako je otkriveno tokom istrage, kupio je čak tri vredne nekretnine. Najskuplja je svakako ona u Perastu, stambena zgrada s placem - otkriva sagovornik.

Mozak klana u stanu čuvao telefone, kompjutere i roleks

U stanu Srđana Lalića, u kom su se redovno sastajali pripadnici kriminalne grupe, dogovarali otmice i surova ubistva, policija je prilikom pretresa pronašla dvadesetak mobilnih telefona i kartica, lap top računare, ali i GPS uređaj za praćenje. - Lalić je na svoje ime imao više deviznih i dinarskih računa, brojačicu novca, ali i "roleks" sat - dodaje sagovornik Kurira. Istražitelje je iznenadila i uredna dokumentacija koju je imao, čak i o pozajmicama koje je davao, ali i novčanim transakcijama koje je obavljao.

Kako navodi, kvadrat u ovom naselju u opštini Kotor je među najskupljim na Crnogorskom primorju, u proseku oko 5.000 evra.

- Da li je nekretnine u Kotoru kupovao za sebe ili za nekog drugog, ili da bi ih koristio klan u Crnoj Gori, svakako je predmet istrage. Kao što je poznato, Belivuk i Miljković su blisko sarađivali s vođom kavačkog klana Radojem Zvicerom i početkom 2021. boravili su kod njega kao gosti na babinama, pošto mu se rodilo dete. U to vreme Belivuk i Miljković su već bili pod lupom bezbednosnih službi, ali je Lalić, kao stručnjak za kompjutere i Skaj telefone, bio ispod radara. Odnosno, oni u to vreme nisu ni sumnjali da je francuska služba uspela da razbije i dešifruje komunikaciju preko Skaja, za koju je upravo Lalić i bio zadužen - objašnjava sagovornik Kurira.

On podseća i da je klan za brutalne zločine koristio kuću osumnjičenog pripadnika kriminalne grupe Vlada Draganića, ali i da je Belivuk za skrivanje i vežbanje pucanja koristio čuvenu "deda mrazovu kućicu", koju su kupili pripadnici njegovog klana Vlade Georgiev i njegova supruga Slađana Sekulić.

Osuđen za šest ubistava

Srđan Lalić priznao je ubistva Aleksandra Gligorijevića, Lazara Vukićevića, Gorana Veličkovića, Zdravka Radojevića, Milana Lepoje, Nikole Mitića, kao i zločine koji su još uvek zvanično nerešeni. Posle njegovog priznanja u tužilaštvu, kako je Kurir pisao, očekuje se pokretanje novih istraga. Nastavak suđenja, kad bi Lalić prvi put trebalo da se pojavi pred bivšim šefovima i saradnicima u sudnici kao svedok-saradnik, zakazan je za 5. septembar.

Tajne lokacije

- Belivuk i Miljković nisu kupovali nekretnine na svoje ime, to su radili članovi klana u koje su imali poverenja. Mislili su da na njih niko ne motri i da tajne lokacije tako ne mogu da budu otkrivene - objašnjava sagovornik Kurira.

Prema njegovim rečima, Lalić, koji je poznat pod nadimkom "nasmejani koljač" posle objavljivanja fotografije u javnosti na kojoj pozira u Ritopeku s Veljkom Belivukom i brutalno pretučenim Goranom Veličkovićem, koga su kasnije i ubili, postao je vlasnik lokala u centru Beograda, ali i stana u Rakovici u kom su se pripadnici klana redovno sastajala.

- U stanu u Rakovici, kako ukazuju operativni podaci, pravljeni su planovi i dogovarani zločini. I taj stan zvanično je kupio Lalić krajem 2020. godine - otkriva naš sagovornik.

Autor: