AKTUELNO

Petoro dece i troje odraslih ostalo je na lečenju u Bugarskoj posle saobraćajne nesreće na auto-putu Trakija. Ostali povređeni transportovani su u Srbiju. Stanje dvoje dece koja su u bolnici "Pirogov" je ozbiljno.

Troje dece i dvoje odraslih koji su u univerzitetskoj bolnici u Staroj Zagori su stabilizovani i svesni. Imaju abdominalne povrede i nalaze se na dečijoj hirurgiji. Odrasli bi danas trebalo da su prebačeni sa intenzivne nege, jedna osoba sa slomljenim ekstremitetom, a druga sa amputiranom nogom.

Stanje dvoje dece u bolnici "Pirogov" je ozbiljno, deca su stara 11 i 12 godina. Ipak, njihovi životi su van opasnosti. Ostaće u ovoj bolnici sve dok se njihovo stanje ne stabilizuje.

Hitna služba bolnice u Staroj Zagori pohitala je prva u pomoć ljudima iz srpskog autobusa.

Dva doktora i četiri medicinske sestre su u to vreme na dežurstvu. Kada je čula za nesreću, dr Milena Vasileva otišla je u bolnicu.

- Situacija je bila pomalo zastrašujuća, deca su bila u panici, bila je mnogo straha kod njih - priseća se šefica hitne službe bolnice u Staroj Zagori.

Zamenik direktora bolnice Georgi Minkov govorio je o nesreći i pomoći koju je pružio mališanima iz Srbije.

- Nije toliko zbog same nesreće koja se desila, već što su postradala deca, okrvavljena, koja plaču, vrište, uplašena, bez roditelja - kaže Minkov.

Za manje od 10 minuta pozvao je kolege u pomoć. Kada je stigao u bolnicu, shvatio je da iza njega stoji "armija u belom".

- Shvatio sam da je najmanje sedam do osam kolega došlo samoinicijativno, a da ih niko nije pozvao.

Za prvih 30 minuta hospitalizovali smo one najkritičnije, napominje Minkov.

- Da nije bilo toliko pomoći kolega, nisam siguran da bi broj smrtnih slučajeva ostao na nuli.

Autor: