AKTUELNO

Veljko Belivuk i Marko Miljković juče su nekoliko sati pokušavali da ospore dokaze tužilaštva, među kojima su Skaj komunikacija, dokazi pronađeni u kući strave u Ritopeku, fotografije kao i izjave svedoka-saradnika, ali i činjenicu da su sedmorica mrtva.

Veljko Belivuk i Marko Miljković, koji su optuženi da su bili organizatori zloglasne kriminalne grupe optužene za sedam ubistava juče su u sudnici Specijalnog suda šokirali sve prisutne navodeći da im je sve podmetnuto, da su jezive fotografije žrtava "fotošopirane", ali i da je "žrtve nisu bili studenti teologije, nego kriminalci".

Kako Kurir saznaje, na ročištu koje je zatvoreno za javnost jer se na njemu pred početak suđenja predlažu dokazi, prvi je posle advokata za govornicu izašao Veljko Belivuk. U pratnji zatvorskih stražara, došao je do govornice koja je na sredini najveće sudnice, otvorio žutu svesku na kockice u kojoj je zapisao beleške i počeo izlaganje rečima da je optuženima "sve namešteno".

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović, Tanjug/Rade Prelić, E-Stock/Koca Sulejmanović

Pozivao se na Ustav i zakone

Veljko Belivuk je, kako izvor otkriva, tokom izlaganja citirao Ustav, članove Krivičnog zakonika i Zakona o krivičnom postupku, tvrdeći da se njegova ali i prava ostalih pripadnika grupe ne poštuju.

- Posle izlaganja Belivuka i Miljkovića, za govornicu su izlazili ostali optuženi, koji su se uglavnom pridruživali rečima svojih advokata ali i dvojice organizatora kriminalne grupe - otkriva naš izvor.

Inače, posle jučerašnjeg ročišta, advokat Nikola Ristović koji je do sada zastupao Belivuka, Miljkovića i još petnaestak okrivljenih potvrdio je da je izašao iz predmeta i da je Belivuk dobio nove branioce, ali da u predmetu ostaje samo još danas, kada bi o dokazima odbrane trebalo da se izjasni tužilaštvu. Čitanju druge optužnice, kako je naveo, neće prisustvovati.

Sve je montirano

- Dokazi su podmetnuti, fotografije su fotošopirane a razgovori montirani. Da tužilaštvo ima dokaze, ne bi mu trebala tri svedoka saradnika, a evo i četvrti se priprema pod izgovorom izolacije i korone - rekao je Belivuk, aludirajući na okrivljenog Vlada Draganića, koji juče nije doveden u sudnicu jer je navodno u izolaciji zbog korona virusa.

Foto: Tanjug/Rade Prelić, E-Stock/Miloš Rafailović, Nestali Srbija

Podsetimo, spekuliše se da je Draganić, inače vlasnik kuće strave u Ritopeku, u pregovorima sa Tužilaštvom za organizovani kriminal da pored Nikole Spasojevića, kuma Marka Miljkovića, Bojana Hrvatina i Srđana Lalića postane svedok saradnik.

On se osvrnuo i na kuću u Ritopeku, tvrdeći i da su dokazi u njoj podmetnuti. - I Belivuk i Miljković su govorili o tome da je industrijska mašina za mlevenje mesa podmetnuta u kuću u Ritopeku, obrazlažući to time da je ona "prevelikih gabarita i da nije mogla da prođe kroz otvor nikako" - otkriva izvor Kurira i da su i za oružje pronađeno u kući, navodno rekli da ga je policija nakanadno podmetnula.

Za razliku od Belivuka, kako izvor dodaje, Miljković je svoje uvodno izlaganje iznosio "iz glave", ne koristeći se beleškama.

Draganić nije doveden u sudnicu zbog korone

Belivuk: Prvo idu izolaciju, pa postaju svedoci saradnici

Vlade Draganić, za kog se spekuliše da je u pregovorima da postane četvrsti svedok saradnik juče nije doveden u sudnicu, navodno zbog toga što je u izolaciji zbog korona virusa. Prema nezvaničnim informacijama, zbog toga se danas neće nastaviti sa čitanjem druge optužnice, koja se odnosi na ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića.

- Belivuk se tokom izlaganja osvrnuo i na izostanak Draganića, navodeći da su "svi postali svedoci sardnici tako što su prvo izvođeni u izolaciju zbog korone, da niko ne bi mogao da ih ubedi da odustanu od toga" - kaže izvor Kurira. Inače, Draganić je optužen za učešće u svih sedam ubistva i vlasnik kuće u Ritopeku, koju su pripadnici grupe u međusobnoj komunikaciji zvali "klanica".

- Draganić je rodom iz Hrvatske, ali se krajem devedesetih preselio u Srbiju. Živeo je u zgradi u kojoj porodični stan na Zvezdari ima i Belivuk, takoreći, bili su prve komšije. Kuću u Ritopeku sagradio je još 2003. godine. Na prvom saslušanju izjavio da je ugostitelj i da drži kafić u centru Beograda od kog mesečno zarađuje oko 1.000 evra. Nije objasnio kako je uspeo da sa 1.000 evra i nezaposlenom suprugom u luksuznom kompleksu kupili stan koji su, kako je sam izjavio, on i supruga kupili 2018. za 136.000 evra - dodaje sagovornik Kurira. Njegov advokat, juče je posle suđenja demantovao za medije da će Draganić biti svedok saradnik.

- Delovao je ushićeno i gestikulirao je dok je govorio. Posebno je šokantna bila njegova izjava da navodno ubijeni možda nisu mrtvi. Rekao je "biti mrtav nije krivično delo, ali nije utvrđeno gde su ti ljudi danas, ubiti je krivično delo. Ako ne postoji obdukcioni zapisnik, onda čovek nije zvanično mrtav, već je nestao. Moguće je da supruga Zdravka Radojevića krije svog muža, zbog drugih krivičnih dela koja on ima. Ti navodno mrtvi nisu bili studenti teologije, nego kriminalci" - otkriva izvor Kurira šta se dešavalo u sudnici.

Sklon suicidu

Prema njegovim rečima, Belivuk i Miljković su osporavali i Skaj komunikaciju, ali i svedočenje svedoka saradnika navodeći da je Spasojević sklon suicidu, a Lalić čovek koji je prvo sve negirao a onda promenio ploču i priznao. - Oni su patološki slučajevi, kao da su pod hipnozom, drugog objašnjenja nema, naročito za Lalića - rekli su navodno optuženi.

Inače, Belivuk je rekao i da je sramota da optuženi koji su postali svedoci-saradnici, a optuženi su da su "kasapili žrve, čupali im nokte i mučili ih", sada u sudnici sede iza porodica ubijenih. Kako je Kurir pisao, svedoci saradnici iz razloga bezbednosti ne sede u boksu za optužene, već odvojeno od njih u sudnici.

Autor: