AKTUELNO

U Višem sudu u Beorgadu danas je saslušanjem svedoka nastavljeno suđenje Siniši Jasniću, koji je optuzen za proneveru, odnosno da je kao direktor Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, prisvojio za sebe novac koji mu je bio poveren u radu.

Prvi je svedočio tadašnji član Skupštine tog Saveza Nenad Tanasković, koji je rekao da je njemu bila predočena dokumentacija, tvrdeći da on iz tih dokumenata nije mogao da vidi gde su otišle pare iz Saveza.

Na pitanje advokata odbrane da li ima saznanja da su postojala fingirana dokumenta, Tanasković je rekao da ne zna i dodao da su, u periodu dok je optuženi Jasnih bio direktor Saveza, članovi išli na takmičenja za koja ne zna da li su sprovođena po propisima.

Jasnić je rekao da je upravo Tanasković od 2013. do 2015. godine bio predsednik Skupštine Saveza, navodeći da je tada imao uvid u celokupnu dokumentaciju što je Tanasković negirao.

Optuženi Jasnić je rekao da se on nije bavio papirologijom jer je to radilo računovodstvo.

Tanasković je rekao da je tražio celokopnu dokumentaciju o utrošenom novcu Saveza ali da je nikada nije dobio, čak ni kada je bio predsednik Skupštine Saveza.

Sudija je upitao svedoka o njegovom iskazu iz tužilaštva u kojem se pominje da je neko falsifikovao njegov potpis, na šta je svedok rekao da se ne seća ali da je moguće da ga je tadašnji sekretar Saveza Ðoko Čučković pozvao i pitao da li može da se potpise na neki dokument umesto njega i da je on pristao.

Drugi svedok je bio tadašnji član nadzornog odbora, Nemanja Stojanović, koji je istakao da je samo na jednom sastanku potpisao jednu pristupnicu, a da su se naknadno pojavili neki dokumenti sa njegovim potpisom za koje on tvrdi da nije nikada video ni potpisao.

Na pitanje Jasnićevig advokata, svedok je rekao da nije imao saznanja da je neko tražio od Jasnića dokumentaciju i da mu on nije dao.

Sledeće ročište je zakazano za 14. oktobar za kada su pozvani veštak i stručno savetnik odbrane.

Optužnicom se Jasniću na teret stavljala krivična dela zloupotreba službenog položaja i pronevera.

Jasnić je bio uhapšen 2. oktobra 2017. godine zbog sumnje da je kao ovlašćeno lice za raspolaganje finansijskim sredstvima na računima Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, od maja 2013. do decembra 2017. godine samoinicijativno koristio biznis kartice udruženja za plaćanje računa putem post-terminala i podizanje gotovine sa bankomata.

Sumnja se da je tako pribavljeni novac koristio za svoje potrebe i da, suprotno Zakonu o računovodstvu, te iznose nije u potpunosti pravdao računima, niti je o tome obaveštavao skupštinu Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, navela je tada policija.

Na osnovu izvoda iz biznis platnih kartica i proknjiženih računa u računovodstvu Sportskog saveza Srbije utvrđeno je da nepokriveni trošak iznosi 13.187.359 dinara, za koliko je, kako se sumnja, Jasnić oštetio Univerzitetski sportski savez Srbije, saopštio je ranije MUP.

Jasnić je nedavno uhašen zbog sumnje da je u svojstvu direktora privrednog društva „Evropske univerzitetske igre 2020“ d. o. o. Beograd sa 45-godišnjim muškarcem, za kojim se traga, zloupotrebama oštetio budžet Srbije za 68.554.200 dinara.

On je 1.avgusta pušten iz pritvora.

#Siniša Jasnić