AKTUELNO

Tinejdžer Filip Lepojević (18) brutalno je ubijen hicem u glavu pre tačno dve godine u beogradskom naselju Banjica, a zbog njegovog ubistva na optuženičkoj klupi našla su se braća Rakočević Uroš (26), Petar (36) i Radovan (39).

Ubistvo se dogodio 5. septembra 2020. nakon sukoba Filipa i braće Rakočević. Prema optužnici, nesrećnom mladiću hitac u glavu ispalio je Petar, dok je Uroš iz drugog pištolja ranio Filipovog druga Aleksu Đ. (21) u butinu. Petar je optužen za teško ubistvo, a njegova braća za pomaganje u teškom ubistvu.

Prema rečima očevidaca, koji u svedočili na suđenju, tog dana na parkingu na Banjici čula su se dva pucnja, a zatim jaukanje i zapomaganje.

- Sedeo sam u stanu i čuo pucnjeve i zapomaganje. Kroz prozor sam video dečka koji leži na zemlji. Sišao sam dole i video još jednog ranjenog u kolima - rekao je svedok student, dok je drugi svedok ispričao da je čuo poslednje reči ubijenog Filipa Lepojevića.

- Kroz prozor sam čuo zapomaganje: "Nemoj, molim te. Jaoj!". Potom sam iz drugih kola čuo: "Ranjen sam, zovite Hitnu".

Prema optužnici, braća Rakočević su 5. septembra pre dve godine, na Banjici svojim vozilom preprečili vozilo marke "Polo", nakon čega su dotrčali sa hirurškim maskama i kačketima do auta u kojem su se nalazili Filip Lepojević, Aleksa Ð. i Ivan N.

- Petar je prvo pištoljem udario Aleksu koji je sedeo na vozačevom mestu i naredio Lepojeviću da izađe iz auta nakon čega ga je usmrtio hitcem u glavu. Potom je, kako sumnja tužilaštvo, najmlađi brat Uroš ispalio 2 hica i tom prilikom teško ranio Aleksu Ð. u nogu, nakon čega su pobegli sa lica mesta - podseća sagovornik i dodaje da su braća istog dana uhapšena.

U Višem sudu u Beogradu i dalje traje suđenje braći Rakočević, a na poslednjem ročištu, koje je bilo u julu govorio je svedok, inače, policijski inspektor Goran Vidaković koji je tada istakao da poznaje optuženog Petra Rakočevića.

Inspektor je objasnio i da su braća Rakočević nekoliko dana pre zločina imala probleme u jednom kafiću i da su tada zadobili više ubodnih rana nožem.

Foto: Facebook.com/Printscreen

- Mi smo imali operativna saznanja da se na Banjici "kuva", da ima zavađenih i da će biti novih obračuna, ali bez konkretnih imena. Petar je bio oštećeni i postojala je sumnja da će doći do novih sukoba - kazao je Vidaković i dodao da je Petar prijavio da ga neko prati i da nadgleda piljaru koju je držao.

Inspektor je rekao i da se posle desilo ubistvo Lepojevića i da je Petar zvao njegovog kolegu da se prijavi.

Mesec dana pre ovog svedočenja, u Višem sudu dao je izjavu i Vidakovićev kolega Dragan Đinđić koji je ispričao da je Petar Rakočević samo nekoliko dana pre ubistva Lepojevića imao problem u lokalnom kafiću sa pokojnim Lukom Perenčevićem.

- Rekao je da su bili u kafiću i da su došli u sukob sa Perenčevićem i njegovom ekipom. Naveo je i da su ranije sa njim bili u dobrim odnosima, ali da su se posvađali i da ih je Luka te noći izbo - rekao je tada inspektor.

Foto: Pink.rs

Sa Rakočevoćem su policajaci, kako je dalje objasnio, ostali u kontaktu jer ih je "Lukina ekipa jurila".

- Tražili su ih da se svete - naveo je.

Inače, Petru se pored teškog ubistva, na teret stavljaju i krivična dela ugrožavanje sigurnosti i neovlašćena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Njihov najstariji brat Radovan se tereti za krivično delo pomaganje u teškom ubistvu, dok se Urošu na teret stavljaju krivična dela teško ubistvo u pokušaju i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Ubijeni Lepojević bio je navijač FK Rad, a sumnja se da je bio deo ekipe pokojnog Luke Perenčevića.