AKTUELNO

Likvidacija vođe navijača Crvene zvezde Marka Vesnića (29) u Herceg Novom 2009. godine predstavljalo je tačku početka saradnje Aleksandra Stankovića i Veljka Belivuka sa crnogorskim klanovima, što je kasnije preraslo u neraskidivu vezu sa "kavčanima".

Marko Vesnić ubijen je sredinom jula 2009. godine u Herceg Novom, a za njegovo ubistvo, kao izvršilac, osuđen je Duško Roganović koji je za isto odslužio izrečenu kaznu zatvora. Kao pomagači označeni su njegov brat od strica Vladimir Roganović, Dražen Čađenović, Goran Vlaović i kao njihov jatak Niko Roganović.

U vreme ove likvidacije nije postojao kavački, a ni škaljarski klan, samo jedinstveni kotorski klan pod vođstvom ubijenog Dragana Dudića Frica. Tako su u likvidaciji Vesnića učestvovala kasnije četvorica "kavčana" i jedan "škaljarac".

Niko od njih, međutim, nije nedodirljiv. Od tog kobnog jula 2009. godine, ubijeni su svi koji su učestvovali u ovoj likvidaciji, osim Duška Roganovića koji je pukom srećom preživeo eksploziju 2017. godine, ali je ostao bez obe noge. Tada je utvrđeno da je preživeo samo zato što je eksploziv postavljen u menjač njegovog automobila bio usmeren na suvozača koga u trenutku eksplozije nije bilo.

Foto: Tanjug, TV Pink Printscreen

Vesnićevo ubistvo nikada nije dobilo zvaničan epilog, pa je tako motiv ostao nerasvetljen. Mafijaški obračuni i drama na tribinama, nisu se činili kao dovoljno dobar razlog za Duška Roganovića. Kako se tada sumnjalo, krvavi obračun se dogodio zbog neraščišćenih računa između Vesnića i njegovih prijatelja sa braćom Roganović, a okidač za pucnjavu bila je prepirka, a zatim i tuča oko novčanih dugova. Ipak, ni na suđenju motiv nije utvrđen.

Marko Vesnić je inače godinama radio i kao obezbeđenje biznismena, direktora firmi i sportskih klubova. Nekada je bio vatrena pristalica Partizana i radio je u obezbeđenju Žarka Zečevića, generalnog sekretara FK Partizan. Nekoliko godina kasnije, prešao je u suprotni tabor i postao jedan od vođa pristalica crveno-belih, zvanih "delije".

Vesnić se tako, debelo zamerio tadašnjim vođama frakcija pod nazivom "Zabranjeni" i "Alkatraz", još pre nego što su Belivuk i Stanković preuzeli tribinu 2014. godine. Oni, ipak, iz senke postaju vladari, te iste godine kada se raspada kotorski klan i deli na "kavački" i "škaljarski".

Saradnja Belivuka, Stankovića i "kavčana" konačno može da počne, nesmetano, a tako i Duško Roganović postaje najčešći gost zloglasnim Beograđanima.

Duško je, kako se ranije navodilo, gotovo sve vreme, po izlasku iz zatvora 2016. godine, boravio kod Belivuka i Stankovića. U Crnu Goru je ušao samo jednom, i to iz Albanije.

Duško Roganović još posluje

Koliko je Duško vezan za "kavačke" poslove govori i njegova predanost grupi čak i posle eksplozije koja mu je umalo došla glave.

U spisima Specijalnog tužilaštva u Crnoju Gori navodi se da je Roganović osnovano sumnjiv da je tokom druge polovine 2020. godine ponovo postao pripadnik kriminalne organizacije koju je na teritoriji Crne Gore, Južne Amerike, Afrike, Evrope, Azije i Australije stvorio Zvicer.

Objašnjava se da je Roganović osnovano sumnjiv da je u cilju realizacije kriminalnog plana, u vremenu između početka februara i prve polovine marta 2021. godine, posredstvom telefona sa zaštićenom aplikacijom SKY ECC, sa šifre OJK3JQ ostvarivao telefonsku komunikaciju sa 8MA869, postupajući kao deo mreže preprodavaca i posrednika u prodaji droge koju je organizovao Zvicer.

- Kojom prilikom je od okrivijenog Zvicer Radoja dobijao uputstva da za potrebe kriminalne organizacije vrši kupoprodaju, dogovara cenu i mesto primopredaje opojne droge kokaina, odnosno da postoji osnovana sumnja da su okrivljeni Roganović Duško i okrivljeni Radoje Zvicer kao saizvršioci izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga - navodi se u spisima predmeta.

Foto: Facebook.com, MUP, PrintscreenYouTube

Iz SDT-a potom navode da osnovana sumnja da je počinio krivično delo proizilazi iz sadržine ostvarenih komunikacija i razmenjenih poruka sledeće sadržine:

"Imamo dug od 19h za pola kocke što smo uzeli davno (alka) od kalabrija, da to platimo i uzmemo još pola kocke, ako može tako, jer samo zmule radi, pa ide baš sporo“,

"Može brate što god ‘oćeš"

"Smanjiću ove ne toliko bitne, jer se ne može stizati"

"Ne može nikako baš, trening, porodica i telefon teško se uklopit"

"Nama zatvaraju grad prekosutra zbog korone na 10-15 dana, zmule bi sutra pokupio pola kocke i doneo pare, možemo li za sutra to iskombinovati“

"Može, piši kalabrezeu", neke su od poruka koje je sa ostalim članovima kriminalne organizacije razmenjivao Roganović.

Zvicera, Roganovića, Petra Lazovića, Radovana Pantovića, Ljuba Milovića, Radoja Živkovića, Nikolu Spasojevića i Milana Vujotića, SDT sumnjiči da su članovi kriminalne grupe odgovorne i za međunarodni šverc kokaina.

Autor: