AKTUELNO

Telo ubijenog vođe "škaljarskog" kriminalnog klana Jovana Vukotića u nedelju veče dopremljeno je iz Turske u Crnu Goru.

I pored spekulacija da će vreme i mesto njegove sahrane, iz bezbednosnih razloga, biti čuvano u najvećoj tajnosti, u crnogorskim medijima juče je objavljena čitulja porodice, kojom obaveštavaju da će ispraćaj biti danas na groblju u selu Čevo, kod Cetinja, gde je pre tri godine sahranjen i njegov otac Veselin Vukotić, koji je ubijen u obračunu dva zavađena kotorska kriminalna klana. Prema nezvaničnim informacijama, veći broj policajaca obezbeđivaće bližu okolinu mesta sahrane.

Ubica Veselina Veska Vukotića do danas nije identifikovan, ali, prema pouzdanim sazanjima, crnogorski istražitelji su na dobrom putu da rasvetle ovaj zločin. Nasuprot sporoj istrazi u ovom slučaju, turski istražitelji su za samo osam dana uspeli da razotkriju i uhapse trinaestočlanu kriminalnu grupu koja je organizovala i ubila Vukotića 8. septembra u Istanbulu.

Tom prilikom uhapšeni su Radoje Živković zvani Žuti, za kojim je policija Crne Gore raspisala međunarodnu poternicu zbog optužbi da je učestvovao u nekoliko likvidacija članova suprostavljenog kriminalnog klana. Pored njega, uhapšen je i Zdravko Perunović, koji se takođe kao pripadnik "kavčana" tereti da je učestvovao u zločinima počinjenim na teritoriji Crne Gore.

Turska policija u zvaničnom saopštenju navela je podatak da je tokom hapšenja kriminalne grupe, koja se sumnjiči za ubistvo Vukotića, pronašla i oružje iz kojeg je počinjen zločin.

Detalji iz istrage punili su prethodnih dana portale i novine. Tako se moglo pročitati da je u zločin umešana i jedna ženska osoba, a pojedini mediji iz Turske objavili su čak i sliku uhapšene. Iako se u prvim danima posle hapšenja ove kriminalne grupe pisalo da među uhapšenima ima još crnogorskih državljana, taj podatak nije potvrđen, a u turskim medijima pojavila su se samo imena Živkovića i Perunovića, dok su ostali državljani Turske. Crna Gora će tražiti izručenje njih dvojice.

Foto: Privatna arhiva

Dobro upućeni sagovornici tvrde da je Vukotić verovao da je daleko od kavačkog nišana, ali i da je imao zaštitu turskih kriminalnih grupa. To je, navodno, jedan od razloga zbog čega nije brinuo za svoju i bezbednost svoje porodice, koja je došla da ga poseti i sa kojom se tog kobnog dana uputio ka tržnom centru.

Da je Vukotić verovao prijateljima iz Turske, vidi se i iz iskaza koji je tamošnjim istražiteljima dala njegova nevenčana supruga. Ona je, navodno, ispričala da je vozač automobila E. K. bio osoba od poverenja i ujedno njihov prijatelj koji ih je vozio svuda gde je trebalo.

Da li zbog straha da ga zbog prijateljstva sa ubijenim Vukotićem "kavčani" ne uzmu na nišan ili nečeg drugog, ali upravo taj prijatelj, koji je očevidac zločina, pred turskim istražiteljima tvrdio je da nije poznavao ubijenog vođu "škaljaraca".