AKTUELNO

U različitim gradovima Srbije, u razmaku od četiri godine, na današnji dan - Krstovdan - ubijena su četvorica muškaraca.

Krvavi obračuni dogodili su se u Beogradu, Vranju, Leskovcu i Kruševcu, a za dva od ovih zločina ne postoje čak ni osumnjičeni.

Beogradska policija uhapsila je Nebojšu G. zbog sumnje da je 27. septembra 2018. godine ubio Predraga Kostića, u šumarku na Starom vojnom putu, između beogradskih naselja Rušanj i Železnik.

Tog dana jedan taksista koji je tuda prolazio, pronašao je telo muškarca, za kojeg se kasnije ispostavilo da je Predrag Kostić. Istragom, a potom i obdukcijom, utvrđeno je da je Kostić pogođen sa više hitaca u telo, ali i "overen" jednim u glavu.

Osumnjičeni i žrtva su, navodno, bili prijatelji. Sukobili su se, međutim, zbog neraščišćenih računa, a u vezi sa trgovinom narkoticima. Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je Kostić od Nebojše G., svojevremeno uzeo određenu količinu droge i nije mu platio. Ovaj ga je više puta zbog duga "prozivao", a onda ga navodno i ubio, podseća 24 sedam.

Godinu dana ranije, u klasičnoj "sačekuši" u strogom centru Vranja, sa više hitaca u leđa ubijen je Jugoslav Juge Cvetanović, mlađi brat Saše Cvetanovića, zvanog Pitbul, osumnjičenog za ubistvo Lukinog brata Nikole Bojovića. Likvidiran je rano ujutru 27. septembra 2017. godine u neosvetljenom haustoru zgrade "Lepa Brena" u Ulici Stefana Prvovenčanog, a u njega je ispaljeno tridesetak metaka iz oružja sa prigušivačem.

Ubici brata Saše Pitbula 30 godina

Crnogorac Marjan Vujačić, osumnjičen za teško ubistvo Jugoslava Cvetanovića, uhapšen je u Novom Sadu. On se teretio i za nedozvoljeno nošenje oružja. Kasnije je osuđen na jedinstvenu kaznu od 30 godina zatvora.

Cvetanovićev stariji brat Saša osumnjičen je kao neposredni počinilac ubistva Nikole, rođenog brata Luke Bojovića, navodnog vođe "zemunskog klana", koji trenutno izdržava kaznu zatvora u Španiji. Upućeni kažu da je Saša Cvetanović i pre tog događaja bio dobro poznat policiji. Bio je više puta privođen za krađe, obijanja i nasilničko ponašanje.

Prema pisanju medija, Saša je strahovao za bratovljevu bezbednost, pa je u martu 2017. godine zahtevao od suda da sasluša Jugoslava "dok je još živ". I sam Jugoslav je u izjavama lokalnim medijima govorio da se plaši osvete. Tvrdio je da je njegov brat nevin, a da je zbog toga što je osumnjičen kao ubica Bojovića, ugrožena cela porodica.

Saša Cvetanović je posle likvidacije mlađeg Bojovića, pobegao u Budvu. Tamo se sklonio u stan, koji je koristio Jugoslav. Zajedno su proveli izvesno vreme. Saša mu je tada ispričao šta je uradio i ko je sve u tom zločinu učestvovao.

U njegovom stanu je crnogorska policija je i uhapsila Pitbula. Jugoslav je, potom, tokom istrage u Crnoj Gori više puta saslušavan. Pored ostalog, kako se nagađa, tamošnjim inspektorima mogao je da ispriča i šta mu je brat sve rekao, pa je zbog toga, po svemu sudeći i likvidiran.

Četri hica za Milanču

Leskovčanin Milan Cvetković, poznatiji kao Milanča, koji je polovinu svog života proveo po popravnim domovima i u zatvorima, ubijen je 27. septembra 2015. godine, rano ujutru, u "sačekuši" sa četiri hica iz pištolja. Zločin se dogodio oko 3 sata ujutru ispred njegove rodne kuće okružene Svetoilijskim grobljem. Njegov ubica nikada nije pronađen, a jedini očevidac krvavog pira je taksista, koji je Cvetkovića dovezao iz grada.

Ime Milana Cvetkovića Milanče povezivalo se sa nizom kriminalnih radnji u Leskovcu i okolini, ali i sa dilovanjem droge. On je, kako su pričali njegovi drugovi iz škole, već sa osam godina dospeo u popravni dom zbog krađa.

Samo za jednu noć 2000. godine, Cvetković je počinio četiri krivična dela. U kafiću "De Gol“ u Leskovcu, on je od Vladana Zdravkovića na silu uzeo pištolj, da bi uz pretnju pištoljem od Ljubiše Stefanovića oteo "opel“. U tuči ispred kafića "Studio“, ranio je u nogu Jovicu Stoiljkovića, a iza ponoći je u selu Bošnjacu oštrim predmetom isekao lice i povredio oko Marjanu Ivkoviću iz sela Togačevce.

Priča se da je i svom ujaku bacio "kašikaru“ u dvorište, a i da je u kafani u selu Velika Kopašnica iz pištolja ranio Sanju Ristić iz Vladičinog Hana i Jelenu Vrbić iz Aleksinca. Četvoro ljudi je 2011. godine teško ranio mačetom u svom domu, posle čega je bio u bekstvu, ali je ipak odslužio zatvorsku kaznu.

- Bio je strah i trepet u Leskovcu. Nije se odvajao od pištolja i noža. Umro je kako je i živeo - rekao je novinarima jedan njegov komšija.

"Sačekuša" za Sušu

Goran Obradović Suša, šef kruševačkog kriminalnog klana, ubijen je 27. septembra 2014. godine sa više hitaca iz pištolja, ispred zgrade u kojoj je stanovao. Pošto ga je izrešetao, Obradovića je ubica “overio” hicem u potiljak. Prethodno se Obradović do zgrade u kojoj ima stan, u blizini parka Kosturnica, dovezao taksijem. Po izlasku iz taksija krenuo je ka ulazu zgrade, gde ga je sačekao ubica, koji je u njega ispalio nekoliko metaka.

Suša se mnogima zamerio jer je bio sklon nasilničkom ponašanju. Spisak onih koji su imali razloga da ga likvidiraju je poduži. Bavio se zelenašenjem, a mnogo novca je ubacio u nekretnine. Samo u nekoliko meseci pre ubistva kupio je više od 60 nekretnina u Kruševcu.

Motiv ubistva Gorana Obradovića još se istražuje, a postojala je mogućnost da ekipa Zorana Jotića Jotke, bivšeg vođe "kruševačkog klana“, čisti grad od suparničkih klanova pred njegov povratak iz zatvora.

Goran Obradović je 2012. osuđen na četiri i po godine zatvora. jer je u martu iste godine u kockarnici "Olimp“ u centru grada jedne večeri izgubio 40.000 evra. Revoltiran zbog gubitka, on je s naoružanim društvom oteo iz blagajne kazina 50.000 evra, ali ubrzo je uhapšen. Trebalo je 9. septembra 2014. godine da se javi na izdržavanje kazne u KPZ Niš, ali robija mu je odložena jer je pre mesec i po dana postao otac.

#Jugoslav Cvetanović

#Krstovdan

#Milan Cvetković

#Predrag Kostić

#goran Obradović Suša