AKTUELNO

Na osnovu međunarodne poternice u Prizrenu je uhapšen državljanin Turske, "dobrovoljac pokreta Gulen", javili su prištinski mediji.

Kosovska policija je saopštila da mu je, na osnovu naloga nadležnog tužilaštva, određena mera pritvora, a predstavnici sudskih vlasti najavili su da će danas biti saslušan pred nadležnim sudom.

Portal Koha objavio je da se radi o Uguru Toksoju, koji je predstavnik dobrovoljaca pokreta Gulen na Kosovu. On je u Turskoj optužen da je učestvovao u pokušaju državnog udara u toj zemlji u julu prošle godine.

Portal navodi da Toksoj ima sva potrebna dokumenta i dozvolu boravka na Kosovu, gde je radio kao dobrovoljac fondacije "Atmosfera", koja obavlja aktivnosti u okviru obrazovnog sistema Kosova od 2004 godine.

Pokret Gulen čine sledbenici Fetulaha Gulena koga je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan optužio za pokušaja državnog udara.

U maju prošle godine Gulenov pokret je označen kao teroristička organizacija u Turskoj, koji se u toj zemlji naziva "državna senka".

Sedamdesetpetogodišnji turski verski vođa Fetulah Gulen, živi u egzilu u SAD od 1999. godine i nekadašnji je Erdoganov saveznik koji je pomogao turskom predsedniku da njegova verski konzervativna Partija pravde i razvoja (AKP) dođe na vlast 2002. godine.

Međutim, dvojica saveznika ubrzo su se razišla, navodno zbog pitanja podele moći i Erdoganovog autoritarnog stila upravljanja.

#Hapšenje

#Prizren

'