AKTUELNO

Nemačka policija je oslobodila devojčicu (8) iz sobe u kući njenih babe i dede u kojoj je bila zaključana preko sedam godina, pišu strani mediji.

Prema pisanju medija, osmogodišnju devojčicu su majka, baba i deda držali zaključanu u sobi otkad je imala manje od godinu dana. Ovakav postupak ostavio je posledice po devojčicu i ona je fizički nerazvijena te se jedva može popeti uz stepenice, piše Večernji list.

Veruje se da je ona poslednjih sedam i po godina provela zaključana u kući svojih bake i deke u Atendornu, gradu sa oko 25.000 stanovnika koji se nalazi istočno od Kelna.

Doktori koji su pregledali devojčicu nakon što je konačno puštena iz sobe 23. septembra, nisu pronašli znakove fizičkog maltretiranja ili neuhranjenosti, saopštile su lokalne vlasti. Devojčica je tokom pregleda navodno rekla da nikada nije videla šumu i livadu, kao ni da se nikada nije vozila u automobilu. Iako je mogla da hoda i priča, državni tužitelj Patrik Baron von Grotus je rekao da je devojčica jedva mogla da se penje stepenicama ili da se kreće neravnim terenom, prenosi britanski Gardijan.

Nije poznato zašto je devojčica bila skrivena od javnosti gotovo celi njen život jer su njena majka, baba i deda navodno odbili da odgovore na to pitanje na policijskom ispitivanju. Otac nesrećne devojčice, koji se razveo od njene majke pre njenog rođenja, navodi da je pronašao poruku na automobili kada je devojčica imala oko šest meseci. On ističe da ga je tada bivša partnerka obavestila da joj je namera da se sa detetom preseli u Italiju.

Majka je obavestila lokalne vlasti da se preselila u Kalabriju, na jugozapadu Italije, sredinom 2015. godine. Kada je otac u septembru 2015. prijavio nadležnim organima da je video majku i dijete u Atendornu više puta, ispitani su baku i deda devojčice po majci koji su tvrdili da njih dve žive u Italiji.

Tek su u julu ove godine lokalne vlasti ponovno istražile gde se nalazi dete, nakon što je bračni par koji živi u susednoj opštini dojavio policiji o glasinama da je osmogodišnjakinja godinama zatvorena kod bake i đeda.

Rođaci majke devojčice rekli su istražiteljima da njih dve nikada nisu živele u Italiji te da je majka bila dostupna putem njemačke fiksne telefonske linije.

Italijanska policija 12. septembra rekla je da majka i dete nikada nisu živeli na adresi u Italiji koja je upisana kao njihov novi dom. Par dana kasnije, nakon sudskog naloga, policija je pronašla devojčicu zaključanu u kući svojih babe i dede.

Kancelarija javnog tužitelja istražuje detetovu majku, baku i dedu zbog zatvaranja i maltretiranja maloletnika. Majka, koja navodno ima 47 godina, mogla bi da dobije do 10 godina zatvora.

Autor: