AKTUELNO

Klanovi Veljka Belivuka i Nikole Vušovića funkcionisali su odvojeno, nisu se napadali i ispomagali su se, a zajednički šefovi bili su im Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan, otkriveno je tokom istrage

Vođe kavačkog klana Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan bili su šefovi i finansijeri kriminalne grupe koju su predvodili Veljko Belivuk i Marko Miljković, ali i one koju su predvodili Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, i Uroš Piperski! Načelnik SBPOK Ninoslav Cmolić otkrio je da su te dve grupe radile odvojeno za istog šefa, ispomagale se i nisu se napadale.

Ojačali posle pada Belivuka

- Da nije bilo Zvicera i Kašćelana, ne bi bilo ni ove grupe. Radoje Zvicer prepoznao ih je kao ekipu koja može da mu završava poslove u Beogradu, bez obzira na to što je već imao saradnju s Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem. Podsetiću vas, kada je uhapšena kriminalna grupa Belivuka i Miljkovića, Vušović je bio taj koji je organizovao da se uništi kombi koji su koristili za prevoz tela i tako pokušao da sakrije tragove - otkrio je gostujući na TV Pink načelnik SBPOK na koji način su sarađivale dve kriminalne grupe.

Foto: Tanjug/Rade Prelić, Tanjug/Miloš Milivojević

Sefovi - Zaplenjeno 240.000 evra

Načelnik SBPOK otkrio je da je kriminalnoj grupi Nikole Vušovića zaplenjeno oko 240.000 evra, ali da je pronađen i veliki broj sefova koji tek treba da budu otvoreni. Ninoslav Cmolić naveo je i da se veruje da kriminalna grupa daleko veću količinu novca ima u inostranstvu. On je otkrio i da se očekuju nova hapšenja.

On je podsetio i da je Aleksandar Šarac trebalo da bude ubijen zajedno s Lazarom Vukićevićem, kog je Belivukov klan namamio i ubio u kući u Ritopeku, ali da pošto nisu uspeli, za to je, kako je naveo, angažovana Vušovićeva ekipa, koja ga je i ubila u tržnom centru "Ušće" u oktobru 2020. - Delovanje kriminalne grupe Nikole Vušovića pojačano je posle hapšenja Belivuka - naveo je Ninoslav Cmolić.

Foto: TV Pink Printscreen

Serija zločina

Prvi čovek SBPOK otkrio je i da je osnovna razlika između dva klana u tome što je Belivukova ekipa ubijala uglavnom u Srbiji i da su među žrtvama bili njihovi suparnici i ljudi koje su targetirali kao neprijatelje, dok je Vušovićev klan ubijao za novac.

- Oni su radili plaćena ubistva, sami su pravili logistiku, plan i izvršavali ubistva. Bilo im je svejedno da li je dan, noć, javno mesto, bilo im je bitno da dobiju novac za ubistvo - otkrio je načelnik SBPOK.

Podsetimo, kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića optužena je za sedam ubistava u Srbiji, a nedavno je svedok-saradnik Srđan Lalić otkrio njihovu ulogu u još desetak ubistava. "Vračarci", koji su uhapšeni pre nekoliko dana, sumnjiče se za tri likvidacije i pet pokušaja ubistva.

Kriminolog Ratomir Antonović kaže da smo tek raskrinkavanjem Nikole Vušovića i njegove kriminalne grupe dobili kompletnu sliku kako funkcionišu stvari u srpskom podzemlju.

- Mnoga ubistva za koja nije postojalo dovoljno dokaza svakako su se pripisivala klanu Veljka Belivuka jer se pretpostavljalo da je naredba došla od "kavčana", ali sada je tek jasno da je sve bilo mnogo složenije i bolje organizovano - kaže Antonović i ističe da je srpska policija pokazala visoku odgovornost i posvećenost da se iskorene mafijaške grupe koje vladaju u Srbiji.

Postoji i treći eskadron

Božidar Spasić, bivši operativac Državne bezbednosti, smatra da je vođa kavačkog klana, pored dva uhapšena, ima i treći odred koji po njegovom nalogu vrši krivična dela.

 - Zvicer je taj koji je u svojim rukama imo novac, vršio isplate i koordinirao aktivnosti ova dva klana. Mogu se očekivati nova hapšenja, jer je činjenica da još uvek nisu svi iza rešetaka. Iz ovog što saznajemo, radi se na tome se lociraju i oni, kao i sam Zvicer, koji je sigurno sakriven negde duboko u mišjoj rupi. Sigurno ne može da rukovodi na način na koji je to radio dok je bio slobodan čovek - kaže Spasić i dodaje da je i ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića planirano u Crnoj Gori i navodi da je siguran da čak ni Zvicer tu odluku nije doneo sam.

Foto: Facebook.com printscreen

Upravo u paktu o nenapadanju Antonijević vidi dokaz da su Belivuk i Vušović imali istog šefa.

- Toliko ozbiljne organizovane kriminalne grupe ne mogu da deluju odvojeno, a da nisu konkurenti i da jedni drugima ne smetaju ako rade za odvojene klanove ili različite šefove - kaže kriminolog Ratomir Antonović za Kurir i ističe da je hapšenje grupe Nikole Vušovića veoma značajno.

Bomba pod auto

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv 38 osumnjičenih kojima se na teret stavlja da su bili deo kriminalne grupe Nikole Vušovića i Uroša Piprerskog. Klan se sumnjiči za likvidacije Aleksandra Šarca, Dragana Ilića Čađe i Aleksandra Halabrina, kao i pet pokušaja ubistva, među kojima su postavljanje bombe pod automobil Lazara Vukićevića, kao i pokušaj likvidacije Miloša Nilovića Runje u centru Beograda.

- Otkriveno je da su krivična dela činili po nalogu vođa kavačkog klana, kao i da su likvidacije plaćali od 6.000 do 150.000 evra. Navodno, za Nilovićevu likvidaciju bilo je izdvojeno 150.000 evra, dok je navodno Nikoli Kačareviću, koji je dojavljivao kretanje ubijenog Aleksandra Šarca, komunikaciju s njim, pa čak i detalje šta je obukao na dan ubistva u "Ušću", plaćeno 6.000 evra - otkriva izvor Kurira i dodaje da je za ubistvo Čađe izdvojeno 60.000 evra, a za ubistvo Zarića, koji je preživeo napad, 50.000 evra.

Autor: