AKTUELNO

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za dve godine kaznu zatvora Dejanu Vesiću, koji je u noći između 12. i 13. avgusta 2020. pijan brutalno ubio Milorada Radenkovića u njegovom stanu na Čukarici. Vesić je, kako je utvrđeno, kobne noći na poziv Radenkovića došao u njegov stan.

- Dejan Vesić je oglašen krivim zbog toga što je na podmukao način ubio Milorada Radenkovića, na taj način što je iskoristio pogodan trenutak kada oštećeni nije bio u prostoriji, pa mu je sipao u hranu izmrvljen lek „Rivotril" za koji je znao da će uspavati oštećenog, a koji je imao kod sebe. Nakon što je oštećeni pojeo salatu u koju mu je okrivljeni sipao lek i lek počeo da deluje, iskoristio je stanje omamljenosti u kome se našao oštećeni i krenuo da mu seče vrat žiletom, ali je odustao od toga kada je video da će doći do obimnog krvarenja. Sa terase je tada uzeo kabl, obmotao ga oko Radenkovićevog vrata i krenuo da ga steže i tako ga ubio - navodi se u presudi Višeg suda u Beogradu. Posle zločina, Vesić je pobegao iz stana i sa sobom poneo kabl, žilet i pikavce iz pepeljare, koje je potom bacio u kantu za smeće.

Na presudu kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora, žalili su se i tužilaštvo i odbrana, ali je Apelacioni sud u odluci da smanji kaznu naveo da nisu dovoljno uzete u obzir olakšavajuće okolnosti na strani Vesića.

- Naime, pravilno je prvostepeni sud kao olakšavajuće okolnosti na strani okrivljenog cenio njegove lične i porodične prilike, da ranije nije osuđivan, njegovu uračunljivost u vreme krivičnog dela koja je bila smanjena do stepena bitnog ali ne i bitno usled jednostavne alkoholne opijenosti, a pravilno je kao olakšavajuća okolnost cenjeno i potpuno priznanje okrivljenog koje je u mnogome olakšalo vođenje krivičnog postupka, te izraženo kajanje i grižu savesti - navodi se u odluci Apelacionog suda i dodaje:

Ponovnom ocenom utvrđenih olakšavajućih okolnosti, a kod odsustva otežavajućih okolnosti, Apelacioni sud je našao da će se kaznom zatvora od 10 godina postići svrha kažnjavanja i izricanja krivičnih sankcija, te da će se istom dovoljno uticati na okrivljenog da ubuduće ne vrši ovakva i slična krivična dela.

Autor: