AKTUELNO

Više javno tužilaštvo u Kruševcu intenzivno radi na rasvetljavanju događaja od 9. novembra u Tehničkoj školi u Trsteniku.

Incident, po stavu tužilaštva, ima obeležja krivičnopravnog, navode u kruševačkom tužilaštvu, gde je 23.novembra formiran predmet. Zbog osetljivosti postupka, zaštite prava svih učesnika u postupku, a posebno zbog trenutne faze postupka-faza prikupljanja potrebnih obaveštenja, dodaju u tužilaštvu, nisu u mogućnosti da komentarišu do sada pribavljene dokaze i dokumentaciju, kao i da daju ocenu pravne snage tih dokaza.

- Kada je reč o uračunljivosti, koja se posebno potencira u komentarima, ukazaćemo, sada, jedino to da ista predstavlja osnov krivice koja je, pak, nužan element krivičnog dela - navodi se u dopisu koji potpisuje javni tužilac dr Bratislav Petrović i dodaje:

Pritom, krivično zakonodavstvo reguliše način i postupak u situacijama kada se pojavi sumnja u uračunljivost osumnjičenog. Istovremeno, ponavljamo da ovo tužilaštvo intenzivno radi na potpunom rasvetljenju ovog događaja koji, po stavu ovog tužilaštva, ima obeležja krivičnopravnog.

Nastavničko veće je, da podsetimo, 23. novembra jednoglasno izglasalo predlog o isključenju N.Ž. (17)i M.M. (18) iz škole, dok se I.K. (17),dan ranije sam ispisao. Ponašanje tri učenika u incidentu, u kome je profesorki Mariji Stevanović izmaknuta stolica, a ona pala na pod, i sve vreme snimana mobilnim telefonom, osudili su Centar za socijalni rad u Trsteniku, Aktiv direktora svih škola i obrazovnih ustanova u tom gradu, brojni školski kolektivi i pojedinci. Kolektiv škole je pružio podršku napadnutoj koleginici, smatrajući da je ona žrtva fizičkog, psihičkog i digitalnog nasilja.

Možda jedna od najvažanijih poruka podrške stigla je u petak od Đačkog parlamenta trsteničke škole, koju pohađa 635 učenika. Najoštrije su osudili napad na profesorku i na sednici parlamenta, svi predstavnici 28 odeljenja, ogradili su se od počinioca nasilja.

-Đaci I.K. (17), N.Ž. (17) i M.M. (18)zakasnili su za čas, što im nije bio prvi put i kako se vidi na snimku, koji će izvesno biti uvršten u dokazni materijal, pre nego što je N.Ž. izmakao stolicu, profesorka mu je kroz pitanje sigerisala da nije pristojno nekome stajati za leđa - navodi izvor “Novosti”. - On je izmakao stolicu Mariji Stevanović, dok su I.K. i M.M. snimali događaj. Snimak je 24 sata bio na Instagram storiju, gde je prethodno uživo prenošen, da bi se kasnije delio preko vibera.

Autor: