AKTUELNO

U jednoj osnovnoj školi u Novom Beogradu u ponedeljak je uz napore nastavnika i učenika jednog odeljenja sprečena velika tragedija. Kako piše Kurir, učenica (13) sedmog razreda nasred časa pokušala je da skoči s prozora.

Drama se odvijala u učionici koja je na drugom spratu zgrade, a navodno zbog toga što je dobila jedinicu iz matematike.

Jedan od učenika iz ove osnovne škole ispričao je za Kurir da su deca već neko vreme bila zabrinuta za nju i da im je drama koja se odvijala u ponedeljak bila uznemirujuća.

- Ona se već duže vreme ponašala drugačije, imala je kraste na rukama i jednom je pobegla od kuće, a pronašla je policija - kaže nam učenik i objašnjava da je i u ponedeljak bio sasvim običan čas iz matematike.

- Nastavnica je delila ocene sa kontrolnog zadatka, a ona je dobila jedinicu. Posle pet minuta je počela da plače baš jako i govorila je da krvari. Noktima je krenula da seče vene. Nastavnica je odmah dotrčala i pokušala je da je smiri, pre svega toga joj je još rekla da će moći na sledećem času da ispravi ocenu - kaže učenik za Kurir.

Ona jednostavno nije mogla da se smiri posle čega je zamolila da se otvori prozor jer se navodno ne oseća dobro. Nastavnica se, kako kaže učenik, na samo nekoliko sekundi okrenula da ostatku razreda kaže da napišu naslov i za to vreme se učenica popela na radijator i nagla se kroz prozor.

- Svi smo primetili, neki su odmah povikali "ALO!", a nastavnica je brzo zgrabila za butine i povukla je nazad - priča nam učenik i dodaje:

- Rekla je nastavnici da sebe mrzi i lupala je glavom od ormar. Za to vreme su neki učenici krenuli da pozovu razrednu starešinu ona je krenula da vrišti. Razredna je odvela kod psihiloga i pedagoga, a mi je posle toga nismo videli. Učenici su bili baš potreseni, a njene bliske drugarice su plakale, kako kaže učenik, odmah je pozvana hitna pomoć i ona je odvedena u bolnicu.

Kako kažu, devojčica koja je pokušala samoubistvo je iz bolnice odvedena uz saglasnost roditelja, ali je istraga još u toku.

Nakon poziva, direktor je rekao "da se takav događaj nije desio". Na sve kasnije naše pozive, niko nije odgovarao.

Brzom intervencijom izbegnuta i druga tragedija!

Učenica srednje ekonomske škole u Beogradu nađena je juče u toaletu škole bez svesti. Ona je popila rastvor asepsola i sredstva za čišćenje, što je ponela od kuće. Policiju je o događaju obavestila Hitna pomoć, koja je sanitetom odvezla učenicu na VMA na odeljenje toksikologije. Ona je u svesnom i stabilnom stanju i zadržana je u bolnici. Ona je, kako piše Kurir nezvanično, htela da se ubije zbog porodičnih problema.

SOS telefon za pomoć

SOS telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu Broj 0800/309-309, opcija 1, SOS telefon je koji radi 24 sata, a na koji se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva - lekari Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Služba urgentne psihijatrije prima pacijente 24 sata bez zakazivanja, bez knjižice i bez plaćanja, a Centar za mentalno zdravlje od 9 do 18 prima bez zakazivanja.

Ukoliko vam je potrebna pomoć, svakog dana možete pozvati i volontere Centra "Srce" od 14 do 23 časa na broj telefona 0800-300-303 ili im se obratiti mejlom na vanja@centarsrce.org, kao i preko četa na sajtu www.centarsrce.org.

Volonteri razgovaraju s ljudima koji su usamljeni, uznemireni, povređeni, tužni, očajni, nesigurni.

Autor: