AKTUELNO

Nasilnik koji je snimao kako profesorki izmiču stolicu ostaje u školi zbog greške direktora!

edan od trojice nasilnika iz Tehničke škole u Trsteniku, koji je snimao maltretiranje profesorke kada su joj 9. novembra izmakli stolicu i smejali se - nastaviće školovanje u istoj školi zbog proceduralnih grešaka direktora, saznaje Kurir!

Ova, kako kaže naš izvor, poražavajuća odluka za sve prosvetne radnike, usledila je nakon usvajanja učenikove žalbe na rešenje direktora Milana Glidžića o isključenju iz škole! Jedini punoletni đak od trojice nasilnika, odnosno njegov pravni zastupnik, obratio se Ministarstvu prosvete sugerišući da direktor škole nije zakonski vodio postupak.

- Sada učenik nesmetano može da pohađa nastavu, mada je i do sada sve vreme išao u školu jer je na to imao pravo dok ne prođe žalbeni rok. Ovaj učenik, njegovi roditelji i pravni zastupnik porodice iskoristili su samo jedan u nizu propusta Milana Glidžića. Nastavni kadar razočaran je ovakvim ishodom - naglašava naš izvor.

Na isključenje žalio se, kako saznajemo, i učenik koji je izmakao stolicu nastavnici! Žalba je stigla, ali odluka o njoj još uvek nije poznata. Ako se vodio onim što je njegov drug iz razreda apostrofirao kao propuste u delovanju školske uprave, i on bi zakonski uskoro mogao da bude pomilovan od groznog čina koji su učinili! Ono što ohrabruje prosvetare jeste da je Više javno tužilaštvo u Kruševcu protiv dva maloletnika koja su izvršila nasilje podnelo zahtev za pokretanje pripremnog postupka u pravcu krivičnog dela zlostavljanja i mučenja izvršenog u saizvršilaštvu, a da se protiv punoletnog učesnika postupak pokreće pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Trsteniku.

Gde je to direktor grešio, tj. šta nije učinio kako treba, pa se sada dešava nešto što javnost nije očekivala.

'Susret s njima za mene je stres'

Profesorka koju su učenici maltretirali za Kurir kaže da je još uvek na bolovanju.

- Lekari će uskoro proceniti da li se moje zdravstveno stanje popravilo toliko da mogu da se vratim na radno mesto. Ne radujem se povratku u školu. Sretaću barem nekoga od njih u školi, a meni se tako vraćaju loše uspomene. Susret sa njima za mene je ponovno preživljavanje stresa - rekla je profesorka za Kurir. O prihvaćenoj žalbi učenika rekla je da on ni dana nije izostao iz škole zbog onoga što je učinio, dok je ona od incidenta skrušena na bolovanju.

Prema pravilniku o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, direktor je bio u obavezi najpre da učeniku odredi društveno koristan, tj. humanitarni rad, pa da tek onda nastavničko veće donese odluku o isključenju iz škole. Kako je jedan korak preskočen, to je advokat učenika iskoristio, žalio se na odluku direktora i ta žalba je usvojena! Kako otkriva naš sagovornik, direktor škole nije zakonski vodio ni obavezujući protokol nakon što se nasilje desilo.

- Škola je bila u obavezi da, nakon što se incident desio, u školi organizuje radionice, da napravi plan podrške. To se nije dogodilo kada se incident desio početkom novembra, nego tek pre dve nedelje.

Foto: Twitter.com/Silvana

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika, koji su organizovali i proteste podrške poniženoj profesorki, za Kurir kaže da se zbog grešaka pravljenih u brzini došlo do toga da nasilnik bude vraćen u školu.

- Ovo je pokazalo sve manjkavosti naših procedura, što zakonskih, što podzakonskih akata. Ujedno je ovo i apel da pod hitno nešto moramo da menjamo. U ovom slučaju smo vratili u školu nasilnika koji je ovako praktično pobedio sistem obrazovanja. Proceduralne greške su verovatno napravljene u brzini i pod pritiskom javnosti. Ali da ovo nije došlo u javnost, nikada se ne bi saznalo šta se tamo desilo. Pitanje koje postavljam, i koje svi treba da se pitamo, jeste kako se ta profesorka oseća sada i kako će se ona vratiti u školu!

Direktor škole Milan Glidžić nije odgovarao na pozive Kurira, a ni Ministarstvo prosvete do zaključenja broja nije nam poslalo odgovore.

Podsetimo, profesorka je bila žrtva nasilja u učionici kad joj je jedan učenik izmakao stolicu, dok su druga dvojica to snimala mobilnim telefonima, a potom delila taj snimak na društvenim mrežama.

Sve vreme su joj se smejali, kao i ostali đaci iz razreda, koji su zbog toka kažnjeni smanjenjem ocene iz vladanja. Iste večeri profesorka se požalila lekarima i ispričala šta se dogodilo, pa su oni alarmirali policiju. Direktor Glidžić je 30. novembra doneo odluku o isključenju dvojice đaka, a treći se sam ispisao.

Autor: