AKTUELNO

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je predistražni postupak protiv lažnog iscelitelja Alena Azarića, saznaje Telegraf.

Predistražni postupak protiv njega pokrenut je još 10. januara 2018. godine, a on će biti dopunjen podacima u vezi sa Azarićevim jučerašnjim gostovanjem u emisiji "Novo jutro" na Televiziji Pink, kada je studio napustio naš ugledni hirurg Moma Jakovljević.

Foto: Printscreen

- Ovo tužilaštvo je 10. januara 2018. godine, po prijavi koja je stigla, poslalo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja MUP-u Srbije. S obzirom na nova jučerašnja događanja mi smo odmah jutros uputili dopis Pink Televiziji da nam dostave snimak te emisije od juče - kažu u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

Prema njihovom objašnjenju, postojeći zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja policiji biće dopunjen CD-om sa snimkom emisije, da se lice koje se spominje i koje je akter te emisije, između ostalog, sasluša.

Pročitajte još: ŽESTOKA SVAĐA U NOVOM JUTRU! Doktor napustio emisiju: Neću da razgovaram sa šarlatanom koji obmanjuje ljude da IMA LEK ZA RAK (VIDEO)

Kako objašnjavaju u tužilaštvu radi se o krivičnom delu 254 Krivičnog zakonika odnosno o nadrilekarstvu i nadriapotekarstvu a za to krivično delo se, inače, goni po službenoj dužnosti.

- Ko se bez odgovarajuće stručne spreme bavi lečenjem ili pružanjem drugih medicinskih usluga kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do 3 godine a istom ovom kaznom kazniće se i ko bez odgovarajuće stručne spreme se bavi spravljanjem ili izdavanjem lekova - navode u tužilaštvu.

Što se tiče provere Azarićevih diploma na koje se poziva - a kaže da je završio Američki fakultet za prirodnu medicinu, i Fitoterapiju u Zagrebu, one su u nadležnosti Ministarstva prosvete.

U ovom ministarstvu, međutim, navode, da će oni proveriti svaku prijavu koja bude stigla do inspekcije, ali da fakultet koji se sada nalazi u Azarićevoj zvaničnoj biografiji ne može biti proveren jer nije deo našeg obrazovnog sistema.

Ministarstvo će proveriti svaku prijavu koja bude upućena inspekciji, u skladu sa zakonom. S obrzirom na to da u njegovoj javno dostupnoj biografiji piše " zvanje Doktora alternativne medicine 2014. godine na američkom fakultetu prirodne medicine" , on ni na koji način nije deo obrazovnog sistema Srbije. Ukoliko dobijemo bilo kakvu suprotnu informaciju preduzećemo mere iz nadležnosti, kažu u Ministarstvu prosvete.

#Isceljuje

'