AKTUELNO

Većina obolelih osoba - 95 odsto je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Male boginje odnele su još jedan život u Srbiji. Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", od morbila je umrla osoba stara 40 godina a ona je bila hospitalizovana u Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu.

- Danas, 5. marta 2018. godine Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu prijavila je smrtni ishod kod osobe uzrasta 40 godina iz Beograda. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku je došlo do razvoja zapaljenja pluća - navodi se u izveštaju Instituta "Batut".

Ovo je, prema zvaničnim podacima, sedma žrtva malih boginja od kojih je sve do danas u Srbiji obolelo čak 3.123 osobe.

Prvi život morbili su u Srbiji odneli 27. decembra 2017. godine, kada je, takođe, na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu umrla osoba od 30 godina iz Beograda. Ovo virusno oboljenje, da podsetimo, između ostalih, bilo je kobno i za dvoje dece - jednog dečaka od 2 godine iz Aleksinca i drugog od 4 godine iz Vranjske banje.

Inače, najmlađa obolela osoba je stara 15 dana, a najstarija 70 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina.

#Beograd

#Boginje

#Smrt

'