AKTUELNO

Glavni pretres pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal u postupku protiv Darka Šarića i drugih, optuženih za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike, odložen je danas u Višem sudu u Beogradu pošto je prvooptuženi Šarić otkazao punomoćje svim braniocima.

Kako je saopšteno iz Višeg suda, Šarić je neposredno posle otvaranja glavnog pretresa zatražio reč i otkazao punomoćje "zbog čega nisu bile ispunjene pretpostavke za održavanje glavnog pretresa u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku".

Naredni glavni pretres zakazan je za 25. i 26. aprila do kada će sud optuženom postaviti branioca po službenoj dužnosti.

Suđenje Darku Šariću ponavlja se nakon što je Apelacioni sud u maju ukinuo prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na 20 godina zatvora zbog organizovanja šverca kokaina. Presuda je ukinuta zbog "bitne povrede odredaba krivičnog postupka", predmet je vraćen na ponovno suđenje, a Šarić je ostao u pritvoru.

Specijalni sud u Beogradu osudio je Šarića polovinom jula 2015. godine na 20 godina zatvora, a članovi njegove grupe osuđeni su na različite zatvorske kazne, od višemesečnih do višegodišnjih. Šariću se sudilo u odsustvu, sve dok se nije predao vlastima, 18. marta 2014, a sve vreme je negirao krivicu, tvrdeći da je proces politički montiran.

Postupak koji se vodio po šest spojenih optužnica protiv ukupno 36 okrivljenih, počeo je oktobra 2009. godine, a oni se terete za šverc kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

#Darko Šarić

'