AKTUELNO

Iako je Viši sud u četvrtak potvrdio optužnicu protiv Zorana Marjanovića, osumnjičenog da je ubio suprugu Jelenu 2. aprila 2016. godine, o njenoj pravosnažnosti odlučiće Apelacioni sud u Beogradu. To, praktično, znači da bi ona ponovo mogla da bude vraćena na dopunu.

Ovakav scenario je moguć samo ukoliko se usvoji Marjanovićeva ili žalba njegovih advokata na rešenje Višeg suda, kojim je potvrđena druga optužnica nadležnog tužilaštva. Prva je bila vraćena na dopunu uz zahtev da se ispita mala Jana, ćerka Zorana i Jelene Marjanović, ali i da se prikupe još neki dokazi.

- Žalićemo se na ovo rešenje Višeg suda, čim ga dobijemo - kaže za "Novosti" advokat Stefan Jokić. - Nije do kraja ispoštovano ono što je traženo kada je vraćena optužnica na doradu. Saslušana je devojčica i utvrđeno je s kim je Jelena poslednji put telefonom bila u kontaktu, ali nisu pribavljeni izveštaji policije, koji su nastali na osnovu naredbi sudije za prethodni postupak.

Ovih desetak dokumenata odnosi se na vlasnike telefona čija je komunikacija zabeležena na nasipu Crvenka u Borči u vreme kada je Jelena Marjanović nestala. Iz nekog razloga ti izveštaji nisu uvršteni u spise predmeta. Tužilaštvo, međutim, navodi da je sva mobilna komunikacija veštačena i da se o tome detaljno izjasnio sudski veštak u svom izveštaju.

Drugi Marjanovićev branilac Aleksandar Miško Zarić navodi da se od odbrane i dalje kriju svi oni spisi i dokazi koji idu u prilog njihovom klijentu. To se pre svega odnosi na snimke uzete iz druge kamere sa kuće porodice Jahović u blizini nasipa. Na njima se, kako pretpostavlja advokat Zarić, vidi da Zoran Marjanović držeći ćerku za ruku traži suprugu Jelenu.

- I ova optužnica obiluje pitanjima, a ne nudi odgovore, što je po zakonu obavezno - kaže advokat Jokić. - Ne plašimo se suđenja. Naprotiv. Na sva pitanja tužioca imamo odgovore, koji im se, bojim se, neće svideti. Da su istražni organi svoj posao uradili kako treba, imali bi ih i oni.

TUŽILAC DELIMIČNO UVRSTIO ISKAZ MALE JANE

Tužilac je u drugu optužnicu uvrstio i delimičan iskaz male Jane, ali uz ogradu da se detetu ne može verovati zbog protoka vremena i okruženja u kojem odrasta, a to je porodica Marjanović. Ipak, veštačenje sedmogodišnjakinje potvrdilo je da je ona natprosečne inteligencije, da je zrelija od svojih vršnjaka, kao i da se na nju ne može uticati.

Zaključeno je i da je procesno sposobna i da može da učestvuje u postupku. Ona je, praktično, u svom iskazu, prosto rečeno dala alibi ocu Zoranu, jer je izjavila da se nisu odvajali nijednog trenutka i da su sve vreme tražili mamu.

#Advokat

#Zoran Marjanović

'