AKTUELNO

Ministri kulture, pravde i ekologije Vladan Vukosavljević, Nela Kuburović i Goran Trivan imaju najmanje šanse da posle aprilskih parlamentarnih izbora zadrže svoje funkcije u Vladi Srbije, tako bar kažu kvote u kladionicama!

Najveću kvotu, što znači i najmanju šansu da ostane u Nemanjinoj 11, dali su ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću i ona iznosi 6. To znači da će neko ako se opkladi da Vukosavljević ostaje ministar i na to uplati 1.000 dinara dobiti 6.000 dinara ukoliko ministar 'preživi' na funkciji. Nešto manje kvote od ministra kulture imaju ministarka pravde Nela Kuburović (5), ministar ekologije Goran Trivan (4,5) i ministar sporta Vanja Udovičić (4). Na drugoj strani, srpski buk- mejkeri uvereni su da će premijerka Ana Brnabić ostati u svojoj fotelji i posle izbora - kvota na tu opkladu iznosi svega 1,10!

Moguć indikator

Kladioničari prognoziraju i da će izlaznost na predstojećim parlamentarnim izbore biti 51,2 odsto. Kada je rečo izbornim rezultatima, prognozira se da će SNS Aleksandra Vučića osvojiti 57,1 odsto glasova birača, koalicija SPS-JS Ivice Dačića i Dragana Markovića Palme 13,75 odsto, a SRS Vojislava Šešelja 4,01 procenat. Ostalih političkih partija nema u ponudi!?! Takođe, srpski bukmejkeri prilično su uvereni i da će opozicionari Saša Paunović i Nebojša Zelenović zadržati vlast u Paraćinu i Šapcu. Kvota na Paunovića iznosi 1.90, a na Zelenovića 2,40. Komentarišući ove navode, Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnenja 'Faktor plus', kaže da je ponuda u kladionicama pre svega zabava, ali može biti i ozbiljan indikator.

- Te kvote su jako zanimljive. Ono što oni nu de nije daleko od ozbiljnih istraživanja koja su uradile pojedine agencije za ispitivanje javnog mnenja. To ne treba da čudi, jer kladionice upravo koriste te rezultate za određivanje kvota. Pouzdano znam i da naručuju svoja istraživanja - kaže Pejić, dodajući da procena izlaznosti od 51,2 odsto deluje potpuno realno.

- Takođe, procena da će SNS osvojiti 57,1 odsto glasova birača jeste prihvatljiva, kao što pokazuju i istraživanja agencija. Sve kvote, procene i granice koje su postavili jesu prilično realne. Naravno, na izborima to uvek varira za procenat gore ili dole, ali istraživanja su uglavnom tačna - ističe Pejić, uz opasku da su najproizvoljnije kvote koje su date ministrima i njihovim šansama da zadrže funkcije.

Realne kvote

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da nijedna igra u kladionicama nije proizvoljno određena, te da ministri za koje kladioničari misle da imaju najmanje šansi da ostanu u Vladi zaista 'loše stoje'.

- Pojedini ministri nisu ostavili politički i medijski trag tokom mandata, tako da njihov odlazak ni za koga ne bi bio iznenađenje. Kladionice određuju kvote na osnovu dva elementa. To su, pre svega, istraživanja, ali I iskustvo. Nijedna kvota tu nije proizvoljna. Kladionice daju realne procene jer moraju da štite svoj novac- naglašava Stanković, dodajući da ni mala kvota na Anu Brnabić nije iznenađenje.

-Vučić nikad nije pomenuo da postoje problem u vođenju Vlade - podseća Stanković.

#Izbori

#Izbori2020

#kladionica

'