AKTUELNO

Ustanove, institucije, bioskopi, škole, vrtići, preduzeća u Novom Sadu sprovode mere sprečavanja širenja korona virusa, svako u skladu sa odlukama svoje uprave, a skladu sa Uredbom Vlade Srbije o privremenoj zabrani javnih skupova u zatvorenom prostoru.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas je održao sastanak sa predstavnicima komunalnog sistema i zdravstvene primarne zaštite, pre svega kako kaže, sa predstavnicima Doma zdravlja, Hitne pomoći, Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, kako bi se utvrdilo kakvo je stanje sa zalihama.

Razmenjuje kaže i informacije sa pokrajinskim sekretarom za zdravlje.

"Dobijamo dnevno izveštaje, slušamo lekare. Molim sve da poštujemo uputstva koja nam daju, da ne izvrgavamo ruglu, da građani koji se loše osećaju pozovu telefonom nadležne službe, da ne idu lično u domove zdravlja", poručuje gradonačelnik Novog Sada.

U Predškolskoj ustanovi i novosadskim osnovnim i srednjim školama redovno dezinfikuju učionice, u bioskopima se uskladili broj posetilaca na do stotinu u sali, programi u Srpskom narodnom pozorištu su otkazani, a broj turista iz pojedinih zemalja je još tokom februara osetno smanjen.

Na ulaze u sve vrtiće Predškolske ustanove ''Radosno detinjstvo" postavljene su denzo barijere, koje redovno menjaju, sve prostorije u jutarnjim časovima, pre dolaska dece se provetravaju, kao i još pet puta u toku dana, kada decu izvode iz soba. U prihvatnim kuhinjama spovode se redovne higijenske mere, naročito za radne površine i posuđe.

U novosadskim školama, takođe, sprovode se pojačane mere higijene, obezbeđuju dovoljne koliline sapuna, sa učenicima se razgovara o povećanju niivoa higijene.

Svi programi u Srpskom narodnom pozorištu otkazani su do daljeg. Novac za kupljene ulaznice moguće je podići na Biletarnici SNP-a u roku od 15 dana, a za onlajn kupovinu će biti vraćen na račun kupca, saopštio je SNP.

U bisokopu Arena Sinepleks odvijaće se se projekcije u skladu sa Uredbom Valde Srbije.

''U svakoj sali ograničićemo broj ljudi na stotinu, a svako drugo mesto biće dostupno za sedenje kako bismo osigurali odgovrajuću razdaljinu", kaže za Tanjug PR bioskopa Arena Sinepleks Jelena Galetin Žalkić.

Gradonačalnik Novog Sada kaže da sve ove mere treba poštovati, biti disciplinovan jer je u pitanju naše zdravlje.

''Najvažnije nam je zdravlje. Stigao nam je Njujorški balet, juče je sleteo, otkazali smo. Biće neki drugi put prilike, pa ćemo opet zakazati. Viša sila, kao što je bila viša sila i kad nas je napao virus na itnernetu, kao da je to neko hteo'', rekao je Vučević.

#Miloš Vučevič

#Novi Sad

#koronavirus

'