AKTUELNO

U Srbiji je tokom dana još pet osoba obolelo od korona virusa, saopštio je večeras na konferenciji za medije ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ministar je rekao da želi da spreči da se šire lažne informacije, i da želi da građani imaju priliku da čuju prave informacije, i dodao da će svakog dana od 18 sati građanima davati informacije i odgovarati na pitanja oko koronavirusa.

"Danas testirano 25 ljudi, od toga petoro je pozitivno. Svi ljudi su apsolutno dobrom stanju. Njih četvoro već su otišli kući. Jedan pacijent će ostati na daljem praćenju", rekao je Lončar.

On je dodao da je pacijent iz Kikinde u teškom stanju, ali da je živ.

"Pominjalo se danas da je dečko iz Iriga pozitivan na koronavirus. On je negativan na koronavirus. Molim vas da ne širite dezinformacije", kazao je on.

Prema njegovim rečima, svi drugi pacijenti u Srbiji koji su zaraženi koronavirusom su u dobrom stanju. Lončar je dodao da postoje fabrike u Srbiji koje će praviti maske i dezinfekciona sredstva u tri smene, te da je već povećana proizvodnja.

Foto: Tanjug/Printscreen

Proizvodnja u tri smene zbog povećanih potreba

Na pitanje da li ima dovoljno zaštitnih maski, kao i šta je savet za građane oko zaliha, ministar Lončar je rekao da je država sve kapacitete u državi koje proizvode maske staviti u pogon u tri smene. 

"Očekuje se da već od sutra do ponedeljka bude stabilizovano snabdevanje u apotekama. Nije realno da mi budemo dobro snabdeveni ako smo toliko nekorektni i uđemo u apoteku, kupimo nekoliko stotina maski i više litara dezinfekcionih sredstava. Apelujem na ljude: nemojte stvarati paniku i nemojte to raditi", rekao je Lončar.

Ministar je istakao da nema potrebe za stvaranjem panike i pravljenjem takvih zaliha i podvukao da u Srbiji ima dovoljno medicinskog materijala.

Na opasku novinara da se u javnosti pojavila informacija da nema dovoljno respiratora, te da je 2009. godine, kada je bila pandemija gripa, bilo samo 350 respiratora, Lončar je rekao da u Srbiji ima i više nego dovoljno respiratora, a da će podatak o tačnom broju biti saopšten u narednih nekoliko sati, jer su "ekipe trenutno na terenu i prebrojavaju respiratore"."

"Ne fali ni jedan respirator. To vam najodgovornije tvrdim", poručio je ministar.

Najavio je i da će država nakon prestanka epidemije korona virusa zameniti novim respiratorima sve koje sada koriste pacijenti zaraženi korona virusom.

Foto: Tanjug/Printscreen

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da mora da se razmišlja da se adaptiraju radovi i prati epidemija.

"Moramo da stavimo da je ovaj virus ušao kod nas i da će se on prirodno širiti i prenositi", upozorio je on.

Kako je rekao, za nedelju dana nema skoka broja zaraženih.

"Bitno je da što pre uspostavimo nadzor na dnevnom nivou nad svim uzrastima. Podaci su da imamo i dalje potpuno mirnu situaciju po pitanju respiratornih infekcija i oboljenja nalik gripu. Sve to daje nadu za oprimizam", kazao je Kon.

Konferencija za medije sazvana je u vezi sa novonastalom situacijom sa koronavirusom.

#Virus

#lončar

'