AKTUELNO

Italijanske medicinske sestre otkrile su kako izgledaju njihova lica nakon višesatnog nošenja zaštitnih maski i ostale opreme tokom borbe sa epidemijom koronavirusa Kovid-19. Ove fotogarfije obišle su planetu i pokazale koliko je mučna borba sa virusom koji iz dana u dana odnosi sve više života u Italiji.

Jedna od njih je i Alesia Bonari, medicinska sestra iz Milana. Na fotografiji koju je objavila vidi se njeno lice u modricama nakon duge smene.

- Bojim se jer maska možda ne prija mom licu ili sam je možda slučajno dodirnula prljavim rukama.

Na društvenim mrežama objavila je da se plaši da će se zaraziti u bolnici.

View this post on Instagram

Sono i un'infermiera e in questo momento mi trovo ad affrontare questa emergenza sanitaria. Ho paura anche io, ma non di andare a fare la spesa, ho paura di andare a lavoro. Ho paura perché la mascherina potrebbe non aderire bene al viso, o potrei essermi toccata accidentalmente con i guanti sporchi, o magari le lenti non mi coprono nel tutto gli occhi e qualcosa potrebbe essere passato. Sono stanca fisicamente perché i dispositivi di protezione fanno male, il camice fa sudare e una volta vestita non posso più andare in bagno o bere per sei ore. Sono stanca psicologicamente, e come me lo sono tutti i miei colleghi che da settimane si trovano nella mia stessa condizione, ma questo non ci impedirà di svolgere il nostro lavoro come abbiamo sempre fatto. Continuerò a curare e prendermi cura dei miei pazienti, perché sono fiera e innamorata del mio lavoro. Quello che chiedo a chiunque stia leggendo questo post è di non vanificare lo sforzo che stiamo facendo, di essere altruisti, di stare in casa e così proteggere chi è più fragile. Noi giovani non siamo immuni al coronavirus, anche noi ci possiamo ammalare, o peggio ancora possiamo far ammalare. Non mi posso permettere il lusso di tornarmene a casa mia in quarantena, devo andare a lavoro e fare la mia parte. Voi fate la vostra, ve lo chiedo per favore.

A post shared by Alessia Bonari (@alessiabonari_) on

- Ja sam medicinska sestra i trenutno se suočavam sa ovom medicinskom hitnom situacijom. I ja se bojim, ali ne idem u kupovinu, plašim se da idem na posao. Bojim se jer maska možda ne prija licu, ili sam se slučajno dodirnula prljavim rukavicama, ili možda sočiva ne pokrivaju potpuno moje oči i možda je nešto prošlo. Fizički sam umorna jer su zaštitni uređaji loši, laboratorijski kaput me znoji i jednom obučen više ne mogu ići u toalet i piti šest sati. Psihološki sam umorna, kao i sve moje kolege koje su nedeljama bile u istom stanju, ali to nas neće sprečiti da radimo svoj posao kao i uvek. I dalje ću se brinuti i brinuti o svojim pacijentima, jer sam ponosna i zaljubljena u svoj posao. Ono što pitam svakoga ko čita ovaj post nije da ometa trud koji ulažemo, da budemo nesebični, da ostanemo kod kuće i na taj način zaštitimo one koji su najranjiviji. Mi mladi nismo imuni na koronavirus, takođe se možemo razboleti ili još gore. Ne mogu sebi da priuštim luksuz povratka u svoju karantinsku kuću, moram da idem na posao i odradim moj deo posla - napisala je medicinska sestra iz Italije.

- I ja se bojim, ali ne idem u šoping, već na posao - navela je.

Dodala je da je fizički umorna, kao i da su zaštitna odela koja nose loša, da se u njima mnogo znoje i da kada ih jednom obuku, ceo dan ne mogu da ih skidaju, što podrazumeva i da ne mogu da idu u toalet.

Druga medicinska sestra Elena Pagliarini uslikana je kako je spava sa maskom i zaštitnom medicinskom opremom u bolnici u Kremoni, gde je radila 24 sata. Njene kolege dodale su da je fotografija nastala u trenutku kada je Elena stala da se odmori na pet minuta nakon sto je sate provela trčeći od jednog do drugog pacijenta.

Podsećamo, u Italiji je zabeleženo više od 630 smtnih slučajeva i vise od 10.000 zaraženih koronavirusom.

#Itlaija

#koronavirus

'