AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp proglasio je nacionalnu vanrednu situaciju zbog pandemije koronavirusa COVID-19, dajući dodatna ovlašćenja i sredstva za reagovanje na katastrofe i uključivši agenciju FEMA u napore za suzbijanje bolesti.

Nacionalna najava za vanredne situacije dolazi nakon što je 20 američkih država proglasilo vanredne situacije ili katastrofe usled širenja COVID-19, pri čemu je Teksas najnoviji. Ove izjave ne predstavljaju neku vrstu vojnog zakona, već uglavnom otključavaju dodatna sredstva i odgovarajuće odgovore državnih agencija.

Ranije u petak, Bela kuća je najavila niz mera za ubrzanje uvođenja testova COVID-19, koji su zadržani zbog nedostatka testnih setova, propisa i procedura. Za nadgledanje testiranja postavljen je federalni koordinator, a laboratorijama je uspostavljena telefonska linija za pomoć u pribavljanju zaliha. Pored toga, Ministarstvo za zdravstvo i ljudske usluge izdvojilo je 1,3 miliona dolara za dve kompanije - jednu u Kaliforniji, a drugu u Merilendu - za razvoj brzih dijagnostičkih testova.

Pozivajući se na ovlašćenja iz Zakona o Stafordu, Tramp je pokrenuo finansijsku i fizičku pomoć u katastrofama preko Federalne agencije za upravljanje u hitnim situacijama (FEMA), istog tela koje je bilo na udaru javnosti zbog manjeg upravljanja od uragana Katrina 2005. i uragana Marija 2017. godine.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u petak ujutro u SAD-u je bilo 1.215 ukupno potvrđenih slučajeva COVID-19, od kojih je 36 smrtnih - premda su mediji od tada izveštavali o broju smrtnih slučajeva od 41.

#koronavirus

'