AKTUELNO

Po Ustavu Srbije, mere odstupanja od ljudskih i manjinskih prava koje propišu Narodna skupština ili Vlada važe najduže 90 dana, a po isteku ovog roka mogu se obnoviti pod istim uslovima.

Kako Pink saznaje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će doneti odluku o uvođenju vanrednog stanja na delu teritorije ili u celoj Republici Srbiji.

Proglašavajući vanredno stanje Narodna skupština može propisati mere kojima se odstupa od Ustavom zajemčenih ljudskih i manjinskih prava. Kad Narodna skupština nije u mogućnosti da se sastane, mere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava može propisati Vlada, uredbom, uz potpis predsednika Republike, objasnio je za Pink profesor bezbednosti Zoran Dragišić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je istakao, varednim stanjem se praktično suspenduje pravni poredak, određena ljudska prava se suspenduju, kao što je ograničenje prava kretanja.

-Ne postoji opšti tip vanrednog stanja i koje se mere primenjuju. Ako budemo u karantinu mi tu odluku moramo da poštujemo, najteže mere se ne moraju odmah primeniti, one se primenjuju postupno - rekao je Dragišić za Nacionalni dnevnik.

Poručuje i da građani ne treba da se plaše vanrednog stanja, jer je to u njihovu korist.

- To je sve u korist građana, kako bi se sačuvali naši životi, u koliko se uvede vanredno stanje, to je isključivo zbog njihovih života i treba da budu disciplinovani -rekao je on.

Što se tiče upotrebe vojske u civilne svrhe, Dragišić objašnjava da plan angažovanja vojske određuje ili predsednik Republike ili ministar odbrane.

-Pored toga što vojska ima zadatak da čuva granice naše zemlje, ona ima zadatak i o očuvanju javnog reda i mira.

Foto: TV Pink Printscreen

-Svi kapaciteti vojnog zdravstva će biti na usluzi građanima, vojska će značajno pomoći ukoliko se uvede vanredmo stanje - istakao je Dragišić i dodao da ako bude blaže ne znači da se neće pojačavati.

-Ljudi ne treba da se plaše i paniče, imamo kapacitete da se izborimo sa epidemijom. Sve se radi pravovremeno, sve mere su bile ispravne i preduzete su blagovremeno, a građani treba da se ponašaju onako kako se od njih traži i da budu disciplinovani - poručio je on.

Starović: Naši građani su se poneli ozbiljno i odgovorno

Zaista su se naši građani poneli ozbiljno i odgovorno, te da nema nikakve panike u našoj javnosti, smatra istoričar i analitičar Nemanja Starović.

- Državni organi prenose sve pravovremeno, a treba da se pazimo dezinformacija - istakao je Starović, i apelovao da se pre svega oslone na zvanične informacije koje dolaze od naših stručnjaka.

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o zatvaranju granica, Starović kaže da se Evropa susreće sa brojnim krizama, a ovo je najnovija čije se posledice ne mogu sagledati još uvek.

- Evropski kontinet je obeležen strahom kao dominanton emocijom, a ovo je novi strah - strah za javno zdravlje. Kada prođe ova epidemija, odnosno pandemija, i dalje će vladati strah od neke nove - rekao je on, dok je Dragišić rekao da je zatvaranje granica opravdano.

-Ono što je važno i što uliva poverenje, je izuzetno hrabra državnička izjava predsednika Republike, koji jasno pokazuje da je Srbija ozbiljna država, da Srbija ima nekoga ko sve Srbe može da okupi pod jedan barjak - rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo, Zoran Gojković.

Foto: TV Pink Printscreen

-To je ono što je bitno i važno, jer nam to daje snagu i osećaj jedinstva - istakao je on i dodao da nije lako i da neće biti lako.

Glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Miodrag Vučelić rekao je da je Ovo vreme dezinformacija preko društvenih mreža i da je ovo jedno "veliko iskušenje za ljude, za naše institucije da pravovremeno obaveštavaju kao i do sada narod".

Foto: TV Pink Printscreen

Infektolog dr Mijomir Pelemiš istakao je da ovo vanredno stanje znači da je zdravstveni sistem pokazao svoju zrelost u najtežoj situaciji. 

-Ovo znači mobilizaciju svih zdravstvenih radnika i građana. Treba da budemo svi savesni, razumni i da shvatimo da ovo čini svima nama dobro. Ovo nam pomaže da zaustavimo i usporavamo ovu epidemiju - naglasio je on.

#Značenje

#Zoran Dragišić

#vanredno stanje

'