AKTUELNO

U Austriji se na svaka tri dana udvostruči broj zaraženih koronavirusom, proizilazi iz epidemiološke analize Agencije za bezbednost ishrane i Tehničkog univerziteta u Gracu.

Efektivna stopa reprodukcije virusa je trenutno na 1,44, što znači da jedan inficirani u proseku zarazi daljih 1,44 osobe.

Prva analiza, u četvrtak, pokazala je da je vreme udvostručenja infekcije iznosilo još 3,3 dana, a efektivna stopa reprodukcije virusa bila je 1,66, to jest viša nego dana.

Glavno žarište u Austriji su i dalje pokrajine Tirol i Gornja Austrija, gde se broj infekcija dnevno povećava za 27,6 procenata. U te dve pokrajine vreme udvostručenja infekcija iznosi 3,1 dana.

Foto: Tanjug AP/Kerstin Joensson

U ostalih sedam pokrajina vreme udvostručenja infekcije je trenutno na 3,5 dana, a još u četvrtak bila je na 4,6 dana. Ovom analizom nadležne vlasti mogu da prate delovanje mera u borbi protiv Covid-19.

Do sada su u Austriji od posledica novog virusa preminule četiri osobe. Tako je u Beču preminula jedna 48-ogodišnja žena, koja se zbog infekcije koronavirusom nalazila u kućnom karantinu.

Ona se još ne vodi kao zvanična žrtva koronavirusa, jer izostaje rezultat obdukcije i uzrok smrti još nije utvrđen.

Za sada je nejasno i da li je žena imala neke druge bolesti. Poznato je samo da je nakon pozitivnog testa na koronavirus, pošto nije bilo potrebe da se leči u bolnici, ona bila u kućnoj izolaciji.

U Austriji se trenutno 12 osoba nalazi na intenzivnoj nezi, a više od 100 je na stacionarnom lečenju, dok je veliki broj od više od 1.000 inficiranih u kućnom karantinu.

#Austrija

#koronavirus

'