AKTUELNO

U cilju limitiranja širenja korona virusa, lideri 27 zemalja članica EU podržali su večeras koordinisanu, privremenu restrikciju ulazaka u Uniju i na 30 dana biće ograničena sva putovanja u EU koja nisu od suštinske važnosti.

- Na zemljama članicama je da primene ovu meru, a rečeno je da će to odmah da se uradi - izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Foto: Tanjug AP/Jean-Francois Badias

U Briselu ističu da očekuju da zemlje članice privremene restrikcije ulaska u EU primene "što je pre moguće".

Navodi se da je Velika Britanija najavila da neće primenjivati ovu meru, ali da će građanima Velike Britanije biti dozvoljen ulazak u EU.

Nakon video konfrencije sa liderima 27 zemalja članica EU, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poručio je da je predlog Evropske komisije o uvođenju restrikcije ulazaka na spoljnim granicama EU dobio podršku zemlja članica.

- Da bi se dodatno limitiralo širenje virusa, dogovorili smo se da ojačamo spoljne granice primenom koordinisane privremene restrikcije ulazaka koji nisu od suštinske važnosti i to na 30 dana - poručio je Mišel.

U Briselu kažu da očekuju da da će ovom merom EU imati "jedinstven i ujedinjen" pristup kada je reč o spoljnim granicma.

Foto: Tanjug AP/Bernd Wuestneck/dpa via AP

Ranije je objavljeno da će od restrikcije ulaska u EU biti izuzeti građani EU, oni sa stalnim boravkom u EU, članovi porodica državljana EU, diplomate i osoblje kao što su doktori, medicinske sestre i eksperti koji pomažu da se zaustavi korona virus, kao i ljudi koji prevoze robu.

Istovremeno, lideri EU i institucije Unije pozvali su na omogućavanje kretanja robe unutar granica EU i povratka građana u svoje države.

#evropska unija

#koronavirus

'