AKTUELNO

U iščekivanju vrhunca širenja koronavirusa u Srbiji, stručnjaci se slažu u oceni da će on tek doći, ali nisu jedinstveni u oceni kada će se to dogoditi.

Pojedini misle da bi najjači udar mogao da se desi već za vikend, dok drugi smatraju da će to biti oko katoličkog Uskrsa.

Katolički Uskrs "pada" 12. aprila, a to je period kada veliki broj pečalbara dolazi u Srbiju. Uprkos molbama sa svih nivoa državnog vrha, počev od predsednika Aleksandra Vučića, za očekivati je da izvestan broj ljudi ne posluša te apele. Upravo zato vlada verovanje da će koronavirus u našoj zemlji upravo tada imati kulminaciju.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

"U suštini, bilo kakva predviđanja je nezahvalno dati. Ali takve pretpostavke su zasnovane zbog toga što kataločki Uskrs počinje ranije, a i u većini ovih zemalja krajem marta počinje raspust. Analogno prethodnim godinama, imaćemo veliki broj naših građana koji rade u dijaspori i čija deca tada imaju raspust, što znači da će tada doći u zemlju i da ćemo imati veći broj rezervoara infekcije i kontakata", kaže dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog i zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Međutim, postoji teorija prema kojoj nas vrhunac očekuje mnogo pre, za predstojeći vikend, odnosno 10-15 dana od prvog slučaja, a bazirana je na iskustvima Italije i Španije, s tim da u tim zemljama nisu na vreme reagovali.

Foto: Instagram.com/buducnostsrbijeav

"Obično je druga nedelja kritična, 15. dan kada kreće da skače broj. Molim vas, dajte da slušamo naša stručna lica. Nemojte slušati mene ili predsednika, već struku. I mi smo je slušali. Važno je da ovo pobedimo zajedno", izjavila je nedavno premijerka Ana Brnabić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar nije mogao da precizira kada očekuje najjači udar, pa je takođe preneo iskustva drugih država.

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

"Mislim da nije dobro da bilo ko licitira kada će biti, gledajući druge zemlje krenulo je posle dve nedelje, ali svaka država je za sebe. Da se pridržavamo svega možda bismo mogli da očekujemo da sve bude završeno šest nedelja, ali dok god ja čujem automobile oko sebe, to nije dobro ", kazao je Lončar.

#Srbija

#koronavirus

'