AKTUELNO

Od početka januara pa do danas Planeta je pretrpela velike gubitke. Ima li kraja?

Koronavirus svakodnevno odnosi brojne živote širom sveta, gotovo sve zemlje uvele su vanredno stanje, proglašena je pandemija!

Međutim, mnogi su konstatovali da od početka 2020. godine planetu potresaju brojne tragedije, a da je korona samo jedna u nizu.

"Nekoliko ogromnih požara na jugoistoku Australije spojilo se u "megapožar" koji zahvata oko 3.700 kvadratnih kilometara, što je tri puta veća površina od bilo kog do sada poznatog požara" - samo su neki od naslova koji su svetski mediji prenosili prvih dana godine.

Foto: Tanjug AP

Šumski požari koji su besneli Australijom odneli su mnoge ljudske živote, na hiljade porodica je ostalo bez domova, uništili su mnoga staništa koala i usmrtili više od 2.000 ovih životinja.

Trećeg januara, jedan od najviših vojnih zvaničnika u Iranu, general Iranske revolucionarne garde Kasem Sulejmani, ubijen je u američkom napadu dronom u Bagdadu, u vreme porasta napetosti i neprijateljstva između dve zemlje koji bi mogli da dovedu do odmazde Teherana. Svet je zbog ovoga bio jako uznemiren jer su mnogi mediji tada prenosili da može doći do početka Trećeg svetskog rata.

Foto: Foto/ IRANIAN SUPREME LEADER'S OFFICE

Nekoliko dana nakon ubistva iranskog generala srušen je ukrajsnki avion "boing 737" u kojem se nalazilo 176 osoba, nekoliko minuta posle poletanja sa teheranskog aerodroma "Imam Homeini". Iranski Crveni polumesec je tada saopštio da su svi putnici i članovi posade poginuli.

Foto: Tanjug AP/Emergency Situations Ministry of the Republic of Kazakhstan

Već 27. januara svet je potresla informacija da je poginuo legendarni košarkaš Kobi Brajant. Vest o padu helikoptera uzdrmala je javnost širom planete, ali i unesrećila nekoliko porodica jer je tom prilikom stradalo devet osoba, uključujući i Đianu, ćerku slavnog igrača.

Foto: Tanjug AP/Michael Owen Baker

Kineske vlasti su 31. decembra prvobitno objavile da je prvi slučaj koronavirusa u njihovoj zemlji zabeležen upravo na izmaku 2019. godine. Samo dva meseca kasnije opaki koronavirus zahvatio je celu planetu, a proglašena je i pandemija.

Foto: Tanjug AP/laudio Furlan/LaPresse via AP

Trenutno je u svetu potvrđeno da je 474.204 zaraženih osoba, a 21.353 mrtvih.

Autor: N.P.

#Iran

#Kobi Brajant

#Planeta

#Požar Australija

#koronavirus

'