AKTUELNO

U Srbiji je juče do 15 časova registrovano ukupno 659 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Do tog preseka su testirani uzorci 371 osobe, od kojih je 131 pozitivno i 240 negativno na novi korona virus, dok je umrlih do 15 sati 28.03.2020. bilo 10.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 2.086 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

11:30 - Od koronavirusa u Srbiji preminula još jedna osoba. Reč je o muškarcu starom 62 godine iz Kikinde, saopštio je Klinički centar Vojvodine, pa se sa ovim smrtnim ishodom broj žrtava od koronavirusa u Srbiji popeo na 11.

9.16 - Privremena bolnica na Beogradskom sajmu ima 3.000 kreveta koji su raspoređeni u halama 1, 3, 4 i 5. Prostor je adaptiran tako da su bolničke postelje odeljene paravanima, svaki pacijent će imati i ormarić, ali i mogućnost da gleda televiziju i igra bilijar, stoni fudbal ili neku drugu društvenu igru. Ceo kompleks Sajma pokriven je dobrom vaj-faj konekcijom, a svaka soba u halama ima svoje priključke za struju.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

8.51- Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da u Srbiji ima dovoljno brašna, kvasca i ostalih životnih namirnica za kojima je tražnja porasla tokom pojave korona virusa. Nedimović je rekao da samo tri najveća proizvođača brašna u Srbiji zadovoljavaju potrebe cele zemlje i da zemlja ima određenu količnu brašna i za izvoz u zemlje regiona.

8.48 - Najstariji građani Srbije i danas su u ranim jutarnjim satima imali priliku da kupuju u prodavnicama. Više od 3.000 radnji širom zemlje bilo je otvoreno od četiri do sedam sati kako bi penzioneri mogli da pazare.

8.24 - Avion sa zaštitnim sredstvima za borbu protiv korona virusa, koju su kao prvi deo pomoći poslali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), sleteo je u Beograd oko jedan sat posle ponoći. U prvom delu donacije UAE je 13.750 zaštitnih i 15.000 bolničkih odela, 500.000 rukavica, 30.000 sredstava za zaštitu cipela, 20.000 maski, 6.000 sanitizera, ukupno 10 tona pomoći. U drugom delu donacije, UAE poslaće Srbiji respiratore.

Foto: Privatna arhiva

8.10 - Vlada Srbije donela je odluku da se policijski čas vikendom produži, tako da će on subotom i nedeljom počinjati u 15 umesto u 17 časova. Ova odluka, kao jedna od najnovijih rigoroznijih mera u borbi protiv korona virusa, još juče je objavljena u Službenom glasniku tako da je ona već na snazi, a što znači da danas policijski čas počinje u 15 sati. Kao naredbu, potpisao ju je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

8.05- Predsednik Aleksandar Vučić danas će predstaviti program ekonomskih mera, sa procenom efekata, načinom finansiranja i tehnikom i tehnologijom sprovođenja, za oporavak srpske ekonomije, koja je pogođena situacijom sa virusom korona.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

8.00 - Privremena bolnica na Beogradskom sajmu od danas počinje da prima prve pacijente obolele od novog virusa korona sa lakšim tegobama.

KORONAVIRUS U SVETU - Bolest detektovana kod više od 664.000 osoba u svetu, u SAD PREMINULA BEBA!

Šta znamo do sada:

- Korona virus odneo desetu žrtvu u Srbiji, ukupan broj zaraženih je 659

- Broj zaraženih širom sveta premašio 664.000, preminulo je više od 30.000 ljudi

- SZO je proglasila pandemiju korona virusa 14. marta

- Srbija je proglasila epidemiju korona virusa 20. marta, to je četvrta epidemija u poslednjih 50 godina

- Granice Srbije su zatvorene, ukinut je međugradski saobraćaj, a sa radom je prestao i gradski saobraćaj u Beogradu, osim za zaposlene koji putuju pod posebnim uslovima koridorskim trasama

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- U Srbiji je na snazi mera zabrane kretanja od 17, vikendom od 15, pa do 5 sati ujutruIzvođenje kućnih ljubimaca u šetnju od 20 do 21 sat je ukinutoPrivremena bolnica na Beogradskom sajmu je spremna da primi obolele sa lakšim ili nikakvim simptomima virusa

- Svim osobama starijim od 65 godina iz urbanih sredina, odnosno starijim od 70 godina iz seoskih, zabranjeno je napuštanje prostora u kojima žive

- Za njih će svake nedelje, rano ujutru od 4 do 7 časova, biti otvoreno više od 3.000 prodavnica širom Srbije

- Srpske bolnice čuva vojska

- Ne rade predškolske, školske i visokoškolske ustanove, nastava se odvija na daljinu

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni koji prekrše odluku o izolaciji, moći će da budu osuđeni na zatvor od tri godine

- Na snazi je i mera zatvaranje kafića i tržnih centara i zabrana okupljanja više od 5 ljudi

- Uvedena je zabrana boravka u parkovima i na javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport

- Prvi oboleli u Srbiji je muškarac iz Subotice (43), a prvi preminuli muškarac iz Kikinde (59)

- Većina obolelih u Srbiji zarazila se od ljudi koji su došli iz Milana i Lugana

#Presek stanja

#Srbija

#Svet

#koronavirus

'