AKTUELNO

Jednostavno, kratko i koncizno - to su tri zlatna pravila kako da klincima objasnite da je u toku epidemija koronavirusa.

U normalnim situacijama odrasli neretko jedva čekaju da ne moraju da izađu iz kuće, da ne odu na kafu sa prijateljima i da se jednostavno ušuškaju u krevetu. S mališanima je to sasvim drugačije: oni ne mogu da dočekaju slobodno vreme kako bi ga proveli na otvorenom, u parkovima i na terenima, a posebno ako ih napolje mami i sunčan dan.

Međutim, vanredno stanje i zabrana kretanja uneli su ozbiljnu pometnju! Sada bi napolje čak i oni odrasli kojima je toliko nedostajalo da su kod kuće. A kako li je deci? 

Pitali smo mastera psihologije i geštalt psihoterapeuta u edukaciji Bojanu Tomić, ujedno i majku dvoje male dece, kako objasniti klincima predškolskog i školskog uzrasta, a usput ih ne uplašiti, da za vreme trajanja epidemije ne smeju biti napolju.

Foto: Pink.rs

- Mnogo bliskih ljudi me pita upravo to: kako objasniti deci da moraju da sede kod kuće, da ne mogu da idu u vrtić, da im je promenjena dnevna rutina, da je vrlo bitno da stalno peru ruke, da ne mogu u parkić i slično. Roditelji imaju mnogo dilema i nekad nisu najsigurniji kako da deci prestave novonastalu situaciju, a da ne preplave decu strahom – započinje Tomićeva. 

Slaže se da je trenutna situacija različita od standardnih okolnosti, te je ona stresna i za decu, i za roditelje. 

- Nekada je možda čak i više stresna za decu, jer mala deca nemaju sposobnost apstraktnog mišljenja. Borimo se protiv nevidljivog neprijatelja, što je prilično nezgodno svesti na neki konkretniji nivo – objašnjava ona u razgovoru za Pink.rs.

Zato ima preporuku za roditelje: deci što konkretnije, kraće i jasnije objasniti šta se dešava, a u zavisnosti od uzrasta ili ukoliko deca imaju pitanja, objašnjenje može biti kompleksnije.

Foto: Burst

Kako ste svojoj deci objasnili da im je zabranjeno igranje u parkiću?

Dakle, što jednostavnije, kraće i konciznije objašnjenje dovešće do lakšeg razumevanja situacije kod dece:

- Ja sam svojoj deci, koja imaju pet i tri i po godina, rekla da je napolju virus od koga možemo jako da se razbolimo, da zato moramo da ostanemo kod kuće, da vodimo računa o ličnoj higijeni i da odrasli kad izađu napolje moraju da nose rukavice i maske kako se ne bi razboleli. Takođe sam im pokazala kako to izgleda kad jednom u nedelju dana izađem u kupovinu namirnica – priča Tomićeva.

Ističe i sledeće: deca u nekim trenucima mogu snažno reagovati na novonastale promene i zabrane. 

- Deca će povremeno imati emocionalne reakcije poput tuge, besa ili mogu da pokažu tzv. regresivno ponašanje (da mokre u gaće, da pričaju bebeće itd.). Treba uvažiti njihove emocije, utešiti ih, biti strpljiv, iako znam da je i većina roditelja pod velikim pritiskom jer rade od kuće, a ujedno brinu o deci, kuvanju, higijeni i istovremeno su i sami prestrašeni od novonastale situacije – kaže ona.

Kako deci prekratiti vreme u kući?

- Treba im obezbediti dnevnu rutinu koja što manje odstupa od uobičajene, dakle: jelo, spavanje u približno vreme, umesto izlazaka napolje raditi neke vežbice u kući, obezbediti kreativni deo dana: crtati, lepiti, osmišljavati igre u skladu sa uzrastom, ali i ostaviti slobodan prostor da sami nađu sebi zabavu – kaže Tomićeva.

Vrlo je bitno, naglašava, da roditelji sa decom, opet što konkretnije, pričaju i o svojim emocijama, ne da šire strah ili paniku, ali da, recimo, sa decom podele da bi i oni voleli da sada mogu napolje, da je i njima nekad teško da budu ceo dan u kući, da i njima fale prijatelji ili rodbina...

- Na taj način se deci ostavlja prostora za negativne emocije koje će se nužno pojaviti u izolaciji. Deci se može ponuditi da zovu drugare video pozivom, da se vide sa rodbinom, da razgovaraju o tome koje sve igre mogu igrati i unutra, od onih koje inače igraju napolju – kaže Tomićeva. 

Foto: Pixabay.com

BONUS TRIK: Kako objasniti detetu da je pranje ruku važno?

Budimo iskreni, mnogo je dece koja ne vole da se kupaju, a ruke peru površno. Psiholog otkriva jednostavan način da im se pokaže koliko je važno da su rukice čiste:

- Jako dobar način da se deci dočara šta su bakterije i zašto je bitno prati ruke je eksperiment sa vodom u koju se sipa biber, a zatim dete umoči prstić u tečni sapun i stavi u vodu sa biberom. Biber "beži" od sapuna – navodi ona.

Roditelji celu „taktiku“ mogu primeniti i na ovaj način: Budući da je higijena važna i za decu i za odrasle, onda cela porodica može zajedno da pere ruke, dok peva neku omiljenu pesmicu.

INTERNET PUN IDEJA

Roditelji se na sve načine dovijaju da maloj deci što više olakšaju period izolacije.

- Svako svoje dete zna najbolje, pa sam tako odlučila da ćerki koja ima četiri godine, sve ovo predstavim na što zabavniji način. Kada smo morale da izađemo napolje, rekla sam joj da smo od danas super nindze i da smo na posebnoj misiji. Tako sam opravdala činjenicu da moramo da nosimo maske i rukavice - priča jedna mama.

Na internetu se mogu pronaći brojni, kreativni eksperimenti, koji ne koštaju mnogo, a koji će vašoj deci sigurno ulepšati dan. Jedan od njih je i onaj sa bombonama i vrelom vodom. Testirali smo ga za vas.

Video: Privatna arhiva

#Bojana Tomić

#deca

#koronavirus

'