AKTUELNO

Na apel Breta Krozjea, kapetana američkog nosača aviona „Teodor Ruzvelt“ na kom je zabeležena pojava koronavirusa, da se s broda povuče veliki deo mornara, komanda američke ratne mornarice odgovorila je da ne može da žuri s rešavanjem tog pitanja, dok je američki ministar odbrane pretpostavio da još nije vreme za evakuaciju.

Pozivajući se na „stalnu i eskalirajuću" opasnost na brodu, kapetan je poslao zvanični dopis upravi flote u kojem ih moli da budu razumni.

„Nismo u ratu. Mornari ne moraju da umiru bez potrebe zbog pandemije", poručio je kapetan broda Krozje.

Prema njegovom mišljenju, na brodu koji se nalazi u luci Guam, treba da ostane samo minimalna brodska komanda. Sve ostale je potrebno evakuisati s nosača aviona, gde se mornari nalaze u stešnjenom prostoru, da bi se potom mogli izolovati i testirati.

Pentagon odlaže evakuaciju mornara

Međutim, prema navodima Blumberga, komandant Tihookeanske flote Ratne mornarice SAD Džon Akvilino izjavio je da je nemoguće delovati tako brzo, kao što Krozje traži, ističući da postoje neka ograničenja nad kojima se trenutno radi. On je još dodao da se u saradnji s guvernerom luke Guam traže hotelske sobe u kojima bi mornari mogli da ostanu, dok im se ne dozvoli povratak na brod.

Dodaje se i da se tim povodom oglasio i američki predsednik Donald Tramp, koji je rekao da odlučivanje po ovom pitanju prepušta Pentagonu.

Na pitanje o mogućoj evakuaciji s „Teodora Ruzvelta", šef Pentagona Mark Esper izjavio je da za to još nije momenat.

#MORNARICA

#SAD

#koronavirus

'