AKTUELNO

Osnivač Majkrosofta Bil Gejst u svom autorskom članku za Vašington post apelovao je na vlasti u SAD da sve zatvore na najmanje 10 nedelja kako bi se dobila bitka protiv korona virusa.

Prenosimo vam najbitnije delove tog teksta.

"Nema sumnje da su Sjedinjene Države propustile priliku da se budu u prednosti u borbi sa koronavirusom. Ali još postoji prostora za donošenje važnh odluka. Izbori koje donosimo mi i naši lideri danas imaće ogroman uticaj na to koliko brzo će slučajevi obolelih početi da opadaju, koliko će dugo ekonomija ostati ugašena i koliko će Amerikanaca morati da sahrani voljenu osobu zbog COVID-19.

Foto: Tanjug AP/Mark Schiefelbein

Kroz rad sa "Fondacijom" razgovarao sam sa stručnjacima i liderima u Vašingtonu i širom zemlje.

Postalo mi je jasno da moramo poduzeti tri koraka.

Prvo, potreban nam je dosledan nacionalni pristup zatvaranju svega. Uprkos pozivima eksperata za javno zdravstvo, neke države i okruzi nisu sve zatvorili. U nekim državama plaže su i dalje otvorene; u drugima, restorani i dalje rade za one koji bi da sednu i pojedu.

Foto: Google.com

Ovo je recept za katastrofu. Jer ako ljudi mogu slobodno da putuju preko državnih granica, tako može i virus. Državni zvaničnici moraju biti jasni: Zatvaranje bilo gde znači zatvaranje svuda.

Sve dok broj obolelih ne počne da pada širom Amerike - što bi moglo da bude tek za 10 nedelja ili više - niko ne može da nastavi sa poslovanjem kao i obično ili da zanemari obustavu rada. Svaka konfuzija oko ove tačke samo će produžiti ekonomski bol, povećati izglede da se virus vrati i izazove još više smrtnih slučajeva.

Foto: Tanjug AP/Thein Zaw

#Bil Gejts

#koronavirus

'