AKTUELNO

Od danas, informacije o korona virusu može da da bilo ko koga krizni štab ovlasti da daje potpune, tačne i proverene informacije.

Vlada Srbije odredila je Zaključkom koji je usvojila 28. marta da se obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje COVID-19 date od strane neovlašćenih lica ne mogu smatrati tačnim i proverenim i upozorila da se za takvo ponašanje može snositi odgovornost za širenje dezinformacija u vanrednom stanju.

Međutim, danas će ta uredba biti povučena, najavila je premijerka Ana Brnabić.

- Informacije o korona virusu može da da bilo ko koga krizni štab ovlasti da daje potpune, tačne i proverene informacije, jer u uslovima vanrednog stanja kad imamo realno ratno stanje je važno da i ja kao odgovorna osoba, kao predsednica Vlade pokušam da zaštitim i porodice, jer smo imali slučajeve i do sada gde ni krizni štab nije bio informisan, ni laboratorija ni zdravstveni radnici gde je bilo informacija da je neko preminuo od kovida 19 - rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Mi smo u proteklom periodu imali situacije da o tome pričaju ljudi koji nikakve veze nemaju s medicinom, objasnila je.

- Prvo, mi ćemo danas povući uredbu Vlade Republike Srbije na izričitu molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer je Srbija uradila sve da građani budu tačno informisani, da sve informacije građani imaju pravovremeno - rekla je Brnabić.

Ona je rekla da će odluka Vlade biti povučena iako ona veruje da ova odluka štiti građane od lažnih informacija.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- Bojim se da ćemo mnogo više vremena provoditi da se borimo s lažnim vestima, kojih je svakodnevno, videli ste to s najavom da se uvodi 24-časovna zabrana kretanja... Donesena odluka počinje s tim da je u uslovima vanrednog stanja imperativ da građani dobiju isključivo proverene i tačne informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti. Krizni štab obezbeđuje da se izvrše neophodne provere i preduzmu odgovoarajuće mere na pravovremenom i tačnom informisanju javnosti - zaključila je Brnabić, i još jednom ponovila:

"Na izričitu molbu predsednika Srbije mi ćemo danas povući odluku, a od sada ćemo se malo više boriti s lažnim vestima".

#Ana Brnabić

#Informacije

#Vlada Srbije

'