AKTUELNO

U improvizovanoj bolnici na Beogradskom sajmu trenutno je zbrinuto 53 pacijenta, koji su pozitivni na koronavirus i imaju blažu kliničku sliku, rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić.

Vekić je naglasio da je na Sajmu trenutno 40 muškaraca i 13 žena, da najmlađi pacijent ima 19 godina, a najstariji 71 godinu. 

Prema ovim podacima očigledno je teorija koju su dali ispravna da od koronavirusa višu oboljeva jači od lepšeg pola.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

- Najmlađi pacijent je 2001. godište, najstariji 1949. godište. Zadovoljni su tretmanom. Pružamo najveću moguću medicinsku negu, dobijaju terapiju, oni se svaki dan pregledaju nakon doručka - kazao je Vekić i dodao da je vojska preuzela Pionir i Pinki.

Foto: TV Pink Printscreen

Pripremaju se, kako je rekao, i drugi sportski centri u Beogradu koji će biti pretvoreni u improvizovane bolnice za prijem lakših pacijenata zaraženih novim koronavirusom.

Doktor Stojković o smeštaju na sajmu

Jedan od pacijenata na sajmu je i Branislav Stojković, doktor Instituta Dedinje u Beogradu.

Stojković je rekao da se oseća dobro i zahvalio se svim svojim kolegama koje se bore za živote drugih, zahvalio se i državi zbog intenzivne borbe i velikih napora koje ulaže u suzbijanju epidemije opake bolesti.

Video: Pink.rs

- Oni daju sve od sebe i rade 24 sata kako bi sve prošlo što bezbolnije i bezazlenije. Nadam se da će se uskoro sve završiti, a onda se nadam da ćemo, posle Sajma i perioda samoizolacije, moći i mi da se aktivno uključimo i pomognemo u daljoj borbi - rekao je Stojković.

Zbog čega su muškarci ugroženiji?

Prema navodima SZO, muškarci daleko češće obolevaju od koronavirusa nego žene, što su pokazale statistike iz Kine. Pripadnici jačeg pola češće oboljevaju i od gripa u odnosu na žene, pokazuju statistike.

Stručnjaci navode da je tako jer žene imaju jači imunitet i to zahvaljujući estrogenu. Ovaj ženski hormon podstiče rad imunološkog sistema i snažno deluje protiv infekcija. Sa druge starne, muški hormon testosteron blokira imunološki sistem.

Foto: Tanjug AP/Bernd Wuestneck/dpa via AP

Pored toga, važnu ulogu ima i genetika. Nemački molekularni biolog kaže da su geni koji su relevantni za imunološko stanje organizma, koji su odgovorni za otkrivanje izazivača bolesti, kodirani na X-hromozomu. Pošto žene imaju dva X-hromozoma, a muškarci samo jedan, jasno je na čijoj strani je prednost.

Podsetimo, u Srbiji je od koronavirusa preminulo 28 osoba, među njima je 21 muškarac i sedam žena.

#pacijenti

#sajam

'