AKTUELNO

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović izjavio je večeras da ne postoji lek protiv virusa Covid-19, a da se u lečenju pacijenata koriste lekovi kada bolest postane simptomatična.

 "Kratko i jasno - lek ne postoji. Svi lekovi koji se koriste u lečenju Kovida jedino služe za lečenje bolesti kada postane simptomatična. Ne postoji lek, mi lekari koristimo samo zdravstvenu opremu. Nema preventivnog leka", rekao je Stevanović.

On je naveo da se u lečenju obolelih pacijenata koriste terapijski protokoli, koji su stvar struke i nisu za priče na društvenim mrežama i medijima.

- Te protokole je odredila struka, jasno su propisani, dostavljeni svim zdravstvenim ustanovama i dostupni su svim zdravstvenim radnicima - rekao je Stevanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o metodama kineskih i ruskih lekara, Stevanović je rekao da oni imaju razlike u stavovima i pristupima šta više da se koristi u lečenju.

 "Mi pokušavamo da sve to prilagodimo našim uslovima. Bitno je što više smanjiti broj kontakata i smanjiti put širenja epidemije. Protokoli se razlikuju od kliničke slike, stanja, prethodne primene, starosti...", rekao je Stevanović.

 On je dodao da ako se Kovid-19 ponaša kao svi drugi virusi, on će čekati svojih "novih pet minuta", a da je na nama da se bolje pripremimo na novu epizodu koja bi, kako kaže, mogla da se pojavi za par meseci, za par godina, a možda i nikad.

#Goran Stevanović

#koronavirus

'