AKTUELNO

Kineski grad Vuhan je mesto iz kojeg je koronavirus krenuo da se širi Kinom, a posle dva meseca ceo svet počeo je da se bori sa pandemijom.

U jeku širenja virusa po Evropi i SAD, Vuhan, grad od 11 miliona stanovnika, ponovo oživljava nakon tromesečnog potpunog zatvaranja.

Stanovnici ovog grada su za Bi-Bi-Si izneli svoja sećanja na dane iz karantina i poručili ljudima da bi trebalo da slede njihov primer, kako bi se sve što pre završilo.

"Gledajući unazad, ovo je bio vrlo važan period u našim životima. Ta sećanja su i dragocena u zastrašujuća", priča devojka koja je dane karantina provela u stanu sa svojim partnerom.

Ona je izdvojila da se dečko tokom tih dana ipak potrudio da obeleže važne datume kao što su Dan zaljubljenih i njen rođendan te da je to uspelo da je oraspoloži.

Foto: Tanjug AP/Ng Han Guan

"Radije bih zatvaranje grada opisala kao situaciju u kojoj je grad dao sve od sebe da se izbori sa pandemijom, nego kao neki „ožiljak“. Svi koji su ostali kod kuće doprineli su borbi", naglasila je stanovnica Vuhana za Bi-Bi-Si.

Druga devojka je priznala da u početku nije shvatala ozbiljnosti situacije, ali da se kasnije ipak javio strah.

"Vuhan je dugo bio zatvoren. U početku sam se ponašala nonšalantno, mislila sam da to nije neophodno. Kasnije je došlo do nestašice hrane, tada se javio strah, nisam mogla noćima da spavam", rekla je ona.

Problem je bila medicinska oprema, ali je nakon dopremanja svega, tokom pridržavanja mera o kretanju, sve išlo nabolje.

Foto: Tanjug AP/Ng Han Guan

"Lekari i medicinske sestre morali su onlajn da mole za lekove. Pacijenti su rekli da nije bilo mesta u bolnicama i da nisu mogli da se leče. Vremenom, stizala je medicinska pomoć, kao i osoblje iz drugih delova zemlje. Uz to, polako je počeo da se smanjuje broj novih slučajeva koronavirusa.

Svi će pamtiti upečatljive trenutke tokom boravka u domovima.

"Moj otac je pravio raviole drugi put u poslednjih 30 godina. Prvi put je to bilo kada sam još išla u vrtić“, priseća se devojka iz Vuhana.

"Moja porodica je muslimanske vere i bilo je vrlo teško doći do tradicionalne hrane tokom trajanja epidemije. Uspeli smo da nabavimo kutije halal nudli koje su doneli drugi muslimani. Sećam se da su te kutije bile vrlo teške", rekla je jedna od devojaka koje su podelile iskustvo za Bi-Bi-Si.

Foto: Tanjug AP/Ng Han Guan

Ovi građani Vuhana dali su predloge i savete ostalima koji sada moraju da shvate da je važno da se što manje izlazi.

"Zovite svoje prijatelje i porodicu često. Takođe, ovo je prilika da se posvetite jedno drugome, jer parovi nemaju često priliku da provode zajedno 24 sata. Ako radite od kuće, važno je da razdvojite privatno i poslovno, inače može biti vrlo haotično", priča momak iz Vuhana.

Foto: Tanjug AP/Ng Han Guan

Jedna žena poručila je da se posvetite sebi. "Radite nešto za šta niste imali vremena ranije, čitajte, gledajte serije, igrajte video-igrice."

"Shvatite da je karantin metoda koja će doprineti borbi, a ne nasilno oduzimanje vaše slobode. Svi ćemo biti bolji kada se epidemija bude završila u svim delovima sveta", poručuju ljudi koji su uspeli da se izbore sa epidemijom koronavirusa.

#Kina

#Poruka

#koronavirus

#vuhan

'