AKTUELNO

Španski lekari, stručnjaci za bolest stopala otkrili su još jedan simptom koji su primetili u najranijoj fazi bolesti kod pacijenata inficirani korona virusom.

Iako sporedni simptomi bolesti Covid-19 variraju od osobe do osobe, španski eksperti sada istražuju lezije na stopalima koje su se pojavile kod nekih pacijenata u ranoj fazi bolesti.

Naime, u pitanju su lezije koje podsećaju na boginje, navodi se u izveštaju Veća univerziteta za podijatriju, stručnjaci za bolesti stopala.

Foto: Tanjug AP/Luca Bruno

Kako navode, u Italiji, Francuskoj i Španiji brojni slučajevi obolelih su bili bolesnici sa korona virusom koji su imali lezije na nogama, o čemu svedoče dermatolozi.

Ovaj simptom se posebno izdvojio kod tinejdžera i dece, ali i neki odrasli su takođe imali slične znakove na stopalima.

- U pitanju su ljubičaste lezije, vrlo slične onima kod boginja i ospica koje se obično pojavljuju na nožnim prstima i normalno zarastaju, ne ostavljajući trag – navodi se u saopštenju.

Foto: Unsplash.com

Naučnici su upozorili da još ne možemo da govorimo o naučnim dokazima zašto je to tako, ali mole da se obrati pažnja i na ovaj simptom.Inače, njihovo upozorenje dokazi nakon što je Međunarodna federacija podologa objavila članak u kojem izveštavaju o slučaju trinaestogodišnjaka kod kojeg su još 8. marta ovi simptomi zabeleženi, a za koje se verovalo da je izazvao ubod pauka.

Međutim, tinejdžeru je potom dijagnostikovan korona virusa nakon što je razvio i ostale simptome.

#koronavirus

<
'