AKTUELNO

Još 575 ljudi zaraženih korona virusom preminulo je u Italiji u poslednja 24 časa, a zaraza je potvrđena kod 3.493 osobe, objavile su vlasti večeras.

Iako je broj smrtnih slučajeva i novih slučajeva zaraze koronavirusom u Italiji i dalje na sličnom nivou kao prethodnih dana, vlasti u nekim od najteže pogodjenih delova zemlje žele ublažavanje ograničenja u vezi sa zabranom kretanja, navodi Asošiejted pres.

Zaraza koronavirusom potvrđena je u Italiji kod 172.434 osobe, od kojih je preminulo 22.745. Više mrtvih od posledica zaraze korona virusom imaju jedino SAD, gde je prema zvaničnim podacima umrlo gotovo 36.000 ljudi.

U Italiji u šestoj nedelji od uvođenja zabrane kretanja u celoj zemlji, ipak ima poboljšanja pošto se polako smanjuje pritisak na preopterećeni zdravstveni sistem.

Danas je ponovo smanjen broj zauzetih kreveta na odeljenjima intenzivne nege italijanskih bolnica, sa 2.936 na 2.812 kreveta. Juče je taj broj prvi put od 21. marta bio manji od 3.000.

Pandemijom najteže pogodjen italijanski region i dalje je Lombardija, čiji guverner insistira da 4. maja budu otvorene fabrike u toj oblasti. S druge strane, epidemiolozi upozoravaju da svako ublažavanje ograničenja mora da bude postepeno.

Medicinski stručnjaci se plaše potencijalne eksplozije epidemije na jugu zemlje, zbog relativno slabog imuniteta tamošnje populacije na koronavirus usled znatno manjeg broja zaraženih nego na severu. Zaraza koronavirusom potvrdjena je širom sveta kod više od 2.220.000 ljudi, od kojih je umrlo više od 152.000.

#Italija

#umrli

<
'