AKTUELNO

U većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji još jedna osoba je obolela od korona virusa i to iz Zvečana.

Ukupno je do danas obolelo 83 lica, izlečeno je 27, a preminulo 5 osoba, naveo je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić u dnevnom izveštaju na Instagramu. 

"Oboleli su iz Kosovske Mitrovice (33), Zvečana (20), Leposavića (11), Zubinog Potoka (19). Oboleli su smešteni u KBC Kosovska Mitrovica (14), Studentski centar Kosovska Mitrovica (33), KC Kragujevac (2), KBC ''Dr Dragiša Mišović'' Beograd (2). Šest lica je izlečeno: 2 iz Zvečana, 2 iz Leposavića, 1 iz Kosovske Mitrovice i 1 iz Zubinog Potoka. 30 lica iz opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić je testirano. U Prištini, Kosovu Polju i Lipljanu u protekla 24 časa bilo je 2 pregleda u COVID-19 ambulanti", naveo je Đurić.

Đurić navodi da je Ministarstvo zdravlja Srbije raspisalo konkurs za prijem u radni odnos na neodređeno vreme za 75 lekara i 200 medicinskih sestara-tehničara u zdravstvenim ustanovama na AP KiM. 

Kao i da je predviđeno da u ZC Kosovska Mitrovica bude primljeno 45 lekara i 120 sestara-tehničara, u ZC Gnjilane 15 lekara i 40 sestara-tehničara i u KBC Priština, sa sedištem u Gračanici, 15 lekara i 40 sestara-tehničara. 

View this post on Instagram

Дневни извештај о ситуацији на Косову и Метохији 22. април 2020. године: ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 1 - Новооболела особа у већински српским срединама. Укупно је до данас оболело 83 лица, излечено је 27, а преминуло 5 особа. Оболели су из Косовске Митровице (33), Звечана (20), Лепосавића (11), Зубиног Потока (19). Оболели су смештени у КБЦ Косовска Митровица (14), Студентски центар Косовска Митровица (33), КЦ Крагујевац (2), КБЦ ''Др Драгиша Мишовић'' Београд (2). ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ - Једно новооболело лице је из Звечана. Шест лица је излечено: 2 из Звечана, 2 из Лепосавића, 1 из Косовске Митровице и 1 из Зубиног Потока. 30 лица из општина Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић је тестирано. У Приштини, Косову Пољу и Липљану у протекла 24 часа било је 2 прегледа у COVID-19 амбуланти. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ - Свакодневно радимо на утврђивању контаката свих заражених лица. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ - У општини Зубин Поток обезбедили смо заштитну опрему за Дом здравља. У општини Гњилане набавили смо и дистрибуирали неопходне лекове грађанима. У општини Пећ поделили смо заштитне маске. У Лепосавићу смо успешно одговорили на 190 захтева за набавку лекова и хране, док смо за Дом здравља обезбедили хируршке маске и заштитне комбинезоне. У општини Исток набавили смо и поделили лекове, заштитне маске и рукавице. У општини Србица обишли смо старачка домаћинства и очистили канал у селу Суво Грло. У општини Штрпце дезинфиковали смо улице. У општини Обилић обезбедили смо и поделили пакете са храном за 40 угрожених породица и дезинфиковали све јавне површине. У општини Косовска Каменица набавили смо и поделили лекове и пакете са храном за 50 породица. У Грачаници за 80 социјално угрожених породица и данас смо обезбедили храну и лекове. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ - Министарство здравља Србије расписало је конкурс за пријем у радни однос на неодређено време за 75 лекара и 200 медицинских сестара-техничара у здравственим установама на АП КиМ. Предвиђено је да у ЗЦ Косовска Митровица буде примљено 45 лекара и 120 сестара-техничара, у ЗЦ Гњилане 15 лекара и 40 сестара-техничара и у КБЦ Приштина, са седиштем у Грачаници, 15 лекара и 40 сестара-техничара.

A post shared by Марко Ђурић (@markodjuric.srb) on

On navodi da je u opstini Zubin Potok obezbeđena zaštitna premu za Dom zdravlja. U opštini Gnjilane nabavljeni su i distribuirani neophodni lekovi građanima. U opštini Peć podeljene su zaštitne maske.

 "U Leposaviću smo uspešno odgovorili na 190 zahteva za nabavku lekova i hrane, dok smo za Dom zdravlja obezbedili hirurške maske i zaštitne kombinezone. U opštini Istok nabavili smo i podelili lekove, zaštitne maske i rukavice. U opštini Srbica obišli smo staračka domaćinstva i očistili kanal u selu Suvo Grlo. U opštini Štrpce dezinfikovali smo ulice. U opštini Obilić obezbedili smo i podelili pakete sa hranom za 40 ugroženih porodica i dezinfikovali sve javne površine. U opštini Kosovska Kamenica nabavili smo i podelili lekove i pakete sa hranom za 50 porodica. U Gračanici za 80 socijalno ugroženih porodica i danas smo obezbedili hranu i lekove", navodi Đurić u izveštaju. 

#Kosovo i Metohija

#Marko Đurić

#koronavirus

<
'