AKTUELNO

Sada je započela priča o nasledstvu. Ima malo istine u tome. Rođaci su starcu priskočili u pomoć. On je sam, bolestan, iako nije imao simptome Covid-19", rekla je dobro obaveštena žena sa Brača o nultom pacijentu.

Ostrvo Brač, tačnije opština Nerezisce, postalo je novo žarište epidemije koronavirusa. Od ukupno 37 testiranih stanovnika juče, čak 22 su bila pozitivna na virus SARS-CoV-2. Epidemiolozi su u subotu uzeli i briseve od stanovnika Nerežišće, gde je odvedeno čak 13 od 22 novoinficirane osobe.

Takođe se zna ko je nulti pacijent - jedva pokretni 81-godišnjak iz Nerežišće, koji je hospitalizovan u KBC-u Split u Firulama od 11. do 17. aprila. Ali postavlja se pitanje kako je, s obzirom na svoje zdravstveno stanje i činjenicu da je jedva pokretljiv, uspeo da zarazi toliko mnogo ljudi.

Jutarnji list piše da se starac vratio na ostrvo posle lečenja u Split, u svoju veličanstvenu kuću u Nerežišću. Reč je o starijoj osobi, neženja, koja je donedavno bila vitalna i koja sada može napraviti desetak koraka samo uz pomoć hodalice. O njemu se obično brinu dva nećaka, ali i supruga i druga rodbina koja je blizu, jer mu je potrebna 24-časovna nega.

Inače, na Braču je poznat i kao vlasnik većeg stada ovaca, vlasnik ogromne zemlje, ali i debljeg bankovnog računa. Tako su se proširile glasine o njegovoj zaostavštini.

"To je normalno za nas na Braču, kao i u svim malim gradovima. Vaša je tradicija da kad izađete iz bolnice, svi dođu da vas posete. Sada je započela priča o nasleđivanju, iako ima malo istine, ali rođaci su starcu priskočili u pomoć, on je sam, bolestan, iako nije imao simptoma Covid-19 ", rekla je žena iz Supetra za Jutarnji list.

„Kada je u ponedeljak primljen u Dom za starije osobe Supetar, došao je s negativnim testom na virus, nije imao simptome Covid-19. Međutim, njegova komšinica iz Nerežišće, takođe starija žena, stara 80 godina, imala je sve simptome, temperaturu nekoliko dana, a kako je on hronični bolesnik, nakon ispitivanja utvrđeno je da je bila pozitivna.

Pa, to su komšije! Sada je gospođa u splitskoj bolnici i kažu da joj nije dobro, da ima upalu pluća, dok je nalaz ponovljen za gospodu iz Nerežišće. Bio je pozitivan u petak! I dalje se oseća dobro. Takođe je u petak u 11 sati prebačen u Split, ponovo u bolnicu, sada u Križine na „kliniku Covid“, objasnila je dobro obaveštena Supetranka.

Jutarnji list potvrdio je da je 81-godišnji Nerežišćanin bio negativan na koronavirus prilikom prvog primanja u splitsku bolnicu, a da nije testiran kada je pušten iz bolnice 17. aprila. Potom je proveo 18 dana kod kuće, kada su mu dolazile sve te rodbine i komšije.

Potom je smešten u ustanovu za starije osobe Supetar gde su ga u petak testirali i za njegov koronavirusni test utvrđeno je da je pozitivno. Medicinska sestra koja se u petak brinula samo o njemu bila je negativna, a niko od ostalih korisnika i osoblja ove ustanove nije imao simptome Covida-19.

#Hrvatska

#koronavirus

<
'