AKTUELNO

Imamo tendenciju pada broja obolelih od koronavirusa u Srbiji, sve je manje teško obolelih, ali virus je i dalje cirkuliše u populaciji, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

"Imamo i dalje repove koji bi mogli praviti problem, pa je izuzetno važno da se još dve tri nedelje pridržavamo ustanovljenih normi kako se ne bi razvila žarišta", rekao je dr Gojković.

Kako kaže, to nam daje dozu opreznisti, dodaje da je definitivno u Evropi popustio intenzitet virusa, ali ističe da ono što budi oprez jeste da i dalje ne znamo u kom pravcu će se cela situacija dalje odvijati.

"Moramo da vodimo računa o higijeni, da se zdravo hranimo, da odmaramo, da gradimo imunitet jer ne znamo u kom pravcu će ovo ići. Što pre izađemo iz ovoga, ući ćemo u normalan svakodnevni život koji smo imali i pre korone", rekao je dr Gojković.

On ističe da veliki broj ljudi prati i podržava to što struka savetuje i oni, kako kaže, razumeju o čemu se radi, ali dodaje, da ima i onih koji neće ili ne mogu da razumeju.

"Mnogo je važno da utičemo na svest građana da je od osnovnog interesa briga za zdravlje, i da izgradimo odnos prema epidemiji i svemu što nam sledi u narednom periodu. Ukidanjem vanrednog stanja nismo izašli iz epidemije, ona je i dalje na snazi", rekao je dr Gojković.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, imamo dobre pokazatelje u borbi protiv virusa, ali dodaje da posao nije završen, već da još uvek traje.

"Potrebno je resetovati zdravstveni sistem. Podižemo svake nedelje 20 do 30 posto intenzitet rada, svi oni koji su čekali, i očekujemo da ćemo se za mesec dana vratiti u normalan ritam, ali samo ukoliko sve o čemu pričamo sprovedemo u delo", rekao je dr Gojković, ističući da ukoliko se broj obolelih poveća moraće ponovo da čekaju za osnovne radne obaveze.

Kada je Vojvodina u pitanju ističe da u KC Vojvodini leži 13 pacijenata, da se trend nastavlja, da je sve manji i manji broj zaraženih i da je jednocifren broj na dnevnim nivou.

"Enormno je važno da još jedan vremenski period imamo na umu da je fizička distanca, mere higijenske i sve što smo i do sada radili, biti garant da ćemo da izađemo iz ovoga na najbolji mogući način", rekao je dr Gojković.

#gojković zoran

#koronavirus

<
'