AKTUELNO

Nakon brojnih spekulacija, direktorka RFZO iznela je pouzdane informacije o testiranju na Kovid-19. Dok će za neke koštati 50 evra, za određene kategorije građana biće besplatan.

S obzirom na sve manji broj zaraženih Kovidom-19 u Srbiji, Krizni štab doneo je odluku da neće biti poštravanja mera, niti PCR testova na granici. Ovi testovi i dalje će moći da se rade na lični zahtev, a njihova cena, o kojoj se mnogo spekulisalo, iznosiće 6.000 dinara u svim ustanovama na teritoriji Republike Srbije. 

Dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kaže da će se testovi na lični zahtev plaćati 6.000 dinara, a da je u ovu cenu uračunata sva procedura (uzimanje uzorka, obrada testa i izdavanje rezultata). Cena je, ističe, neprofitabilna, odnosno na testiranju se ne zarađuje.

Testiranje će se obavljati u institutima i zavodima za javno zdravlje, kao i u domovima zdravlja, sve do 17 sati.

- Postupak je jednostavan, a danas popodne će na sajtu covid19.rs biti objavljen jedinstveni žiro račun na koji će građani moći da uplate 6.000 dinara. Nakon toga, odlaze u najbližu ustanovu koja vrši testiranja, gde im se uzima uzorak. Rezultati se šalju elektronskim putem u roku od 24 do 48 – objašnjava Škodrić.

Foto: TV Pink Printscreen

Testovi su, kako kaže, nabavljeni centralizovano, preko države i odredila ih je struka. Stoga, kako ocenjuje Škodrić, građani ne moraju da brinu o njihovoj pouzdanosti.

Besplatno će se i dalje testirati građani pod rizikom, studenti i maloletna lica. Kada je reč o gužvama, ona je objasnila da su u uzimanje uzoraka uključeni svi domovi zdravlje u Srbiji, upravo kako bi se instituti i zavodi rasteretili.

Dr Škodrić objasnila je i da se trenutno na lični zahtev može uraditi samo PCR test, a da se serološki testovi (među kojima su i oni brzi) kod nas i dalje ne rade na lični zahtev.

- Država je obezbedila i jedne i druge testove, a serološki se primenjuju prema indikacijama iz protokola Kriznog štaba. Ako se omogući da se serološki testovi rade na lični zahtev, i za njih će se odrediti jedinstvena cena, a s obzirom na to da su oni jeftiniji od PCR testa, i cena testiranja će biti manja – kaže dr Škodrić za „Novo jutro“.

Dodaje da pouzdanost ovih testova zavisi od proizvođača, pa su tako neki pouzdani i do 96 odsto. Rezultati brzih testova dobijaju se u roku od oko pet minuta, dok se rezultati drugih, i onih pouzdanijih testova, čekaju 2-3 sata.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Imunolog dr Srđa Janković kaže da je doneta odluka da se granice otvore i da građani od petka mogu putovati bez negativnog testa na Kovid-19, te da sa koronavirusom moramo nastaviti da živimo. Kaže da je jasno da redovne životne aktivnosti moraju da se nastave, a da je naš Krizni štab zaključio da je doprinos takve mere (negativnog testa na granici) znatno manji od remećenja i logističkih problema koje ona stvara. 

- Test je na početku inkubacije neretko negativan, pa bi na ovaj način samo deo obolelih bio otkriven. U tom slučaju, važnije su one mere koje ostaju na snazi – kaže dr Janković. 

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da epidemija jenjava svuda u Evropi, a da u situaciji niske aktivnosti virusa, testiranje prestaje da bude svrsishodno. 

Jučerašnji drastičan pad broja obolelih, kako kaže, nije bio iznenađenje i ovakav rezultat je ohrabrujuć i pokazuje da epidemija jenjava imunolog. Ističe da, ako bismo se potpuno opustili, razbuktavanje nije nemoguće, a prethodni povećan broj obolelih rezultat je mini žarišta na jugu Srbije, odnosno prenosa zaraze u kolektivima. 

- U ovom trenutku je sve povoljno i povoljnije od onog što smo se nadali. Ipak, moramo i dalje voditi računa i poštovati sve preporučene mere – kaže Janković za Pink. 

#Sanja Radojević Škodrić

#Srđa Janković

#Test

#koronavirus

'