AKTUELNO

Kako prenose svetski mediji, novčanu pomoć na osnovu nezaposlenosti je zatražilo još 2 miliona građana ove zemlje.

Uticaj virusa Covid-19 ne prestaje da se širi Amerikom, a radna snaga je u položaju o kakvom nije mogla ni da sanja. Svet je prošlog četvrtka nagađao da li će broj onih koji traže pomoć države, zbog gubitka posla, nadmašiti surovu cifru od 40 miliona - i to se upravo desilo.

Još tačno 2 miliona i 123 hiljade Amerikanaca prijavilo se za novčanu pomoć u nedelji koja je završena 23. maja. Kako kažu ekonomisti, to se negde i očekivalo, jer se privredne aktivnosti još uvek vrlo usporeno vraćaju na staro.

Ovaj istorijski rekord desio se za svega 10 nedelja, i tako potpuno anulirao sve napretke ostvarene na polju zapošljavanja poslednjih godina.

Podsećamo, 21. maja "američko ministarstvo rada je saopštilo da je otprilike 38,6 miliona ljudi bez zaposlenja podnelo zahtev za pomoć države, pošto je virus korona primorao milione preduzeća da zatvore vrata i smanje radnu snagu".

Kontinuirani trend smanjenja broja radnih mesta, po oceni agencije AP, ukazuje na ekonomiju koja tone u najgoru recesiju od Velike depresije.

#Amerika

#Nezaposlenost

'