AKTUELNO

Japan je odobrio novi PCR test na korona virus iz pljuvačke, prenosi agencija Kjodo.

Novi test je znatno bezbedniji i jednostavniji u poređenju sa trenutno dominantnom metodom testiranja na koronu koji podrazumeva uzimanje uzorka sa zadnjeg zida nazofarinksa.

Novim metodom biće testirane osobe u prvih devet dana od ispoljavanja simptoma bolesti, kao i medicinsko osoblje u cilju sprečavanja širenja zaraze u bolnicama, a test će pokrivati javno zdravstveno osiguranje.

Očekuje se da će test nositi manji rizik u pogledu zaraze korona virusom za medicinske radnike, jer će osobe koje dolaze na testiranje osoblju zaposlenom u medicinskim ustanovama davati uzorak pljuvačke u posebnim bočicama namenjenim za to.

Do sada je za testiranje na korona virus uziman uzorak sluzi sa zadnjeg zida nazofarinksa putem dugačkog stapića sa vrhom od vate.

Ovakav način uzimanja uzorka može da izazove kijanje ili kašljanje, zbog čega medicinsko osoblje koje učestvuje u ovom procesu mora da nosi svu zaštitnu opremu.

To je bio glavni razlog zbog kojeg je Japan sproveo testiranje na korona virus u dosadašnjem obimu, znatno manjem nego u drugim zemljama, zbog čega se našao na meti kritika.

Postoji zabrinutost da bi pljuvačka mogla da sadrži manju količinu virusa nego sluz sa zadnjeg zida nazofarinksa i da bi to moglo da bude uzrok smanjene tačnosti testova.

Međutim, testiranje koje je sprovedeno na 88 pacijenata u okviru prvih devet dana od ispoljavanja simptoma pokazuje da oba uzroka daju identične rezultate.

#Japan

#PCR test

#pljuvačka

'