AKTUELNO

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je večeras da virus korona ni u jednom trenutku nije nestao, već da je sve vreme u cirkulaciji, a da je povećanje broja zaraženih nastalo jer su se građani vratili svakodnevnim aktivnostima.

Kisić je navela da su svi stručnjaci govorili o drugom talasu na jesen, jer su se nadali, i na nivou Svetske zdravstvene organizacije (SZO), da će toplo vreme ubiti ovaj virus.

Ističe da su takve komentare građani shvatili da virusa neće biti do jeseni.

"Nadali su se da će virus da ode na godišnji odmor i da će se vratiti u oktobru. Zapravo, virus nikada nije nestao, uvek je bio u cirkulaciji. To što smo se mi nadali i SZO da će vremenske prilike da utiču na njega i da će ga ubiti toplo vreme, to se nije desilo", rekla je Kisić u emisiji "Hit Tvit" na TV Pink.

Podseća da su mere u sprečavanju zaražavanja i širenju virusa ostale iste i da su jednostavne - nošenje maske i držanje fizičke distance.

Foto: TV Pink Printscreen

"Ističemo svi da o ovom virusu ne znamo ništa, da je on velika nepoznanica za čitav svet, ali je pokazano da preventivne mere, koje su nam na početku izgledale banalno, spasavaju od zaražavanja", navela je Kisić.

Upravo od tih mera kojih će se pridržavati svaki pojedinac, dodaje ona, zavisi intenzitet virusa u cirkulaciji.

"Ako bismo se tako ponašali 14 dana, taj virus bi nestao", navodi Kisić.

Iako, kaže, te preventine mere deluju jednostavno, svesna je, ističe, da su one teško primenjive u javnom prevozu, u zemlji i u čitavom svetu gde se ljudi svakodnevno kreću.

#Darija Kisić Tepavčević

#Srbija

#koronavirus