AKTUELNO

U srpskim sredinama na Kosovu koronavirusom inficirano je 15 osoba, saopšteno je danas na sednici Kriznog štaba u Severnoj Mitrovici.

Na severu Kosova je inficirano 12 osoba, dok su tri slučaja registrovana u srpskim sredinama južno od reke Ibar.

Epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje dr Aleksandar Antonijević rekao je da je posle gotovo tri nedelje bez novoobolelih lica, ovih dana ponovo povećan broj osoba pozitivnih na virus kovid–19.

„Nakon uzorkovanja i pristizanja rezultata od 18. 22. i 25. juna registrovano je 15 novoobolelih lica na teritoriji Kosova i Metohije i pet osoba sa teritorije centralne Srbije", rekao je Antonijević.

On je rekao da je od 15 lica sa Kosova, 12 osoba je iz četiri opštine sa severa Kosova, dok su tri lica zaražena južno od Ibra.

„U Kosovskoj Mitrovici je sedam novoobolelih lica, u Zvečanu i Leposaviću su zabeležena po dva nova slučaja, dok je u Zubinom Potoku jedan zaraženi. Koronavirusom zaraženo je i po jedno lice iz Donje Gušterice i sa područja opština Prizren i Peć“, rekao je Antonijević i naglasio da se još uvek čekaju rezultati za još 16 testiranih osoba.

Antonijević je rekao da je u toku današnjeg dana testirano 30 novih osoba koji su pokazivali simptome na koronavirus i naglasio da je promenjena dinamika testiranja koje će se obavljati ponedeljkom – sredom i petkom.

„U slučaju da se situacija narednih dana dodatno pogoršava može doći do toga da ponovo počnemo da radimo svakoga dana“, rekao je epidemiolog koji je istakao da je dodatno problem i često menjanje laboratorija na kojima se rade rezultati na testove.

Načelnik Infektivnog odeljenja Kliničko bolničkog centra u Severnoj Mitrovici dr Danica Radomirović je rekla je zbog lakše i umereno teške kliničke slike na ovom odeljenju hospitalizovano šest pacijenata sa upalom pluća.

„Ostali pacijenti koji su PCR testom potvrđeni da su pozitivni na kovid–19 su pregledani i oni su kao lakši klinički oblik pušteni na kućnu izolaciju. Svima je naložena kućna izolacija koja traje 14 dana, kada se radi novi test. Apelujemo na sve one koji se nalaze u kućnoj izolaciji da to i poštuju, jer dok god su pozitivni oni su izvor zaraze i nosioci su tog virusa“, rekla je dr Radomirović.

Nakon promena koja su došla kada je testiranje u pitanju, novo radno vreme od danas imaju i kovid ambulante na severu Kosova koje će ponovo raditi od 7 do 20 sati.

„Prvi kontakt pacijenta i lekara je u kovid ambulantama i svi oni koji imaju povišenu temperaturu, gubitak čula ukusa i mirisa, kašalj, malaksalost i ako to traje dva tri dana zahtevaju pregled od strane lekara koji se nalaze u tim ambulantama. Odatle se pacijenti upućuju u trijažni centar bolnice, zatim sledi testiranje i onda infektolozi odlučuju da li je potrebna hospitalizacija ili ne“, poručila je dr Radomirović.

Stručnjaci iz Zavoda za javno zdravlje i KBC u Severnoj Mitrovici apelovali su na građane da se pridržavaju poštovanja zaštitinih mera kao što su nošenje zaštitnih maski, održavanje fizičke distance i lične higijene.

„Trenutno nema razloga za brigu, ali po svim indikacija sledi nam povećanje broja novoobolelih što će sigurno dodatno zakomplikovati situaciju kod nas. Mi za Srbijom kasnimo skoro dve nedelje i zato očekujemo da će biti još veći broj zaraženih. Poseban rizik su i slavlja, proslave i nadam se da će u narednom periodu ponovo biti zabrane održavanja proslava u zatvorenom prostoru i masovnih okupljanja. To će nam sigurno mnogo koristiti u sprečavanju širenja virusa“, zaključio je dr Antonijević.

Iz Opštine Leposavić sinoć je saopšteno da su, na osnovu mera donetih od strane Štaba za vanredne situacije a u skladu sa uputstvima i preporukama dobijenim od strane nadležnih institucija, na teritoriji ove opštine do daljeg otkazane sve aktivnosti koje podrazumevaju okupljanje većeg broja građana.

U Leposaviću zbog koronavirusa na snazi posebne mere, zabranjena okupljanja

U Severnoj Mitrovici danas je održan sastanak Kriznog štaba a prisustovali su mu predsednika Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, direktor Zavoda za javno zdravlje dr Miloš Mirković, direktorica Doma zdravlja Miljana Nikolić, predstavnik policijske stanice Mitrovica - Sever Goran Živković, načelnik Infektivnog odeljenja dr Danica Radomirović, v.d. direktora KBC u Severnoj Mitrovici dr Zlatan Elek i epidemiolog dr Aleksandar Antonijević.vo

#Kosovska Mitrovica

#krizni štab