AKTUELNO

- Počeo sam da vrištim i rekao "Ne". Imam toliko stvari koje želim da uradim u životu i da vam pokažem, nisam spreman - kazao je njihov sin.

Beti i Kertis Tarpli proveli su veći deo života zajedno: išli su istu srednju školu u Ilinoju, zaljubili se u Kaliforniji kao odrasli, uzeli se i odgojili dvoje dece. Međutim, 18. juna par je preminuo posle 53 godine braka od korona virusa.

Njih dvoje su umrli u razmaku od sat vremena u bolnici u Teksasu, a u poslednjim trenucima držali su se za ruke.

Sin Tim Tarpli rekao je da njegova majka, koja je imala 80 godina, bila bolesna već nekoliko dana pre nego što su je odvezli u bolnicu, gde su otkrili da je inficirana korona virusom. Ona je primljena 9. juna u bolnicu, a njen 79-godišnji suprug 11. juna. Tim ističe da je njegov otac bio smešten na Odeljenje intenzivne nege i da je delovalo da se oporavlja.

Kako kaže, sestre su uspele čak da dovezu Kurtisa do sobe u kojoj je bila smeštena Beti kako bi mogli da provedu neko vreme zajedno. Zdravlje njegove majke se, međutim, pogoršalo, a Tim je ispričao da je Beti pozvala sestru i njega i kazala im da je "spremna da ode". Trebalo mu je vreme da prihvati ovo.

Prvi put kada su joj došli u posetu bila je pod jakim lekovima i nije faktički ni znala da su tu. Sledeći dan kada su došli zbijala je šale i osećala se bolje, ali Tim kaže da je bilo jasno da njen oporavak ne ide u dobrom pravcu, te da su mu lekari rekli da nema još mnogo vremena.

Tim je ispričao da je pozvao oca da ga obavesti o stanju Beti i rekao mu je kako ga mnogo voli. Ubrzo pošto je dobio informaciju, nivo kiseonika kod Kurtisa je drastično opao.

- Stvarno mislim da se borio samo zato što je morao, a kada je saznao da se Beti neće izvući, bio je u redu sa time. Mislim da se borio jer je mislio da neophodan timu, ali je bio umoran i u bolovima - priča neutešni sin.

Stvari su se toliko brzo odvile da Tim i njegova sestra nisu bili u prilici da posete oca.

Ispravna odluka

Tarpli je ispričao da je medicinski radnik sa kojim nikada nije ni razgovarao organizovao da njegovi roditelji budu zajedno. Oboje su odlučili da odu na odeljenje gde su im davali jake lekove kako bi ublažili bolove.

- Bila je ispravna stvar da budu zajedno. Počeo sam da se raspitujem da li je to moguće, onda sam zajedno sa kolegama organizovao da leže jedno pored drugog - kaže Blejk Troun, jedan od medicinskih radnika koji se brinuo o Beti i Kertisu na Intenzivnoj nezi.

Kada je jedna sestra rekla Kertisu da je Beti tu, pokušao je da pogleda ka njoj, ali Troun kaže da je bio mnogo slab.

- Otvorio je oči i podigao je obrve. Znao je šta smo rekli i znao je da je ovde - kaže Troun i ističe da je stavio njenu šaku na Kertisovu ruku.

- Iskreno misli da su bili toliko izmoreni da jedino što su mogli da rade jeste da komuniciraju dušama, na specijalnom jeziku. Očigledno su poznavali dobro jedno drugo da su mogli da pričaju a da ne progovore ni jednu reč - kaže Tim.

Beti je 20 minuta nakon toga preminula, a Kertis je umro 45 minuta kasnije.

#Baba

#Deda

#Smrt

#koronavirus