AKTUELNO

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je večeras da se nije očekivalo da će se korona virus ovako ponašati u letnjem periodu. Ona je rekla da Kovid-19 nikada nije ni prestao da cirkuliše u Srbiji.

Kako je navela, nije se dogodilo da visoke temperature unište virus i to se verovatno neće ni dogoditi. Zato se, naglasila je, ne sme dozvoliti da se virus umnožava i prenosi. 

Kisić Tepavčević podvukla je da se virus ne prenosi slučajnim prolaskom pored nekoga već da je potreban određeni vremenski period da se provede u blizini neke osobe i da niko ne nosi masku. 

Ona je dodala da je zato važno da se poštuju mere, ocenivši da veliki broj građana to čini i ponaša se savesno. 

"Ne znamo kako će virus da se ponaša individualno u našem ogranizmu. Treba svi da se ponašamo kao da smo potencijalni rezervoari zaraze i da imamo rizik od komplikacija", rekla je Kisić Tepavčević. 

Istakla je da virus svakodnevno pokazuje da je tu. 

"Ako se budemo ponašali kao prethodnih dana, uskoro cemo videti rezultate", ocenila je ona.

Ukazala je da su sve osobe koje su na respiratoru životno ugrožene i istakla da je područje najviše žarišne aktivnosti virusa u Novom Pazaru, Tutinu, Beogradu Vranju.... 

"Prvi cilj je, i svi željno iščekujemo dan kada ćemo da kažemo da više nemamo nijedan smrtni ishod", rekla je Kisić Tepavčević i naglasila da mere moraju da daju rezulatate i da od svakog od nas zavisi kakvi ce ti rezultati biti. 

Poštovanje mera je, napomenula je, apsolutno efikasno i spašava živote. 

"To je nešto što je izuzetno efikasno. Savremeni čovek bi možda želeo čarobni štapic, ali moramo svi da se potrudimo", poručila je ona. 

Upozorila je i da građani ne smeju ni u kom slučaju da se namerno izlažu riziku oboljevanja, jer postoje i desetine mladih ljudi koji imaju teže forme bolesti. 

Kisić Tepavcevic je naglasila da je mala verovatnoća da će virus nestati sam od sebe i poručila da dalji razvoj situacije isključivo zavisi od nas.

#prof. dr Darija Kisić Tepavčević